Νομός Ροδόπης
Καταρράκτης Μίσχος
Ο νομός Ροδόπης χαρακτηρίζεται από τους ορεινούς όγκους στην βόρεια πλευρά του και τους ορμητικούς χείμαρρους που πηγάζουν από εκεί και καταλήγουν στην νότια πλευρά στο Αιγαίο, όπου βρίσκονται οι όμορφες παραλίες της.
Πρωτεύουσα του νομού είναι η Κομοτηνή που επί Τουρκοκρατίας ονομάζονταν Γκουμουρτζίνα. Σήμερα είναι μια πόλη σύγχρονη που συνδυάζει αρμονικά το ευρωπαϊκό και το ανατολικό στοιχείο στην αρχιτεκτονική, στην παράδοση, στην κουλτούρα και τους ανθρώπους της.
Η ιστορία της πόλης ξεκινά από τους μεταχριστιανικούς αιώνες με την δημιουργία ενός μικρού οικισμού και την ανέγερση ενός βυζαντινού φρουρίου που του δίνει την δυνατότητα να εξελιχθεί. Αργότερα την εποχή της Τουρκοκρατίας έγινε το σπουδαιότεροι κέντρο της περιοχής αναπτύσσοντας την γεωργία και την κτηνοτροφία. Ενσωματώνεται οριστικά με την Ελλάδα το 1920 μαζί με την υπόλοιπη Θράκη.
Αξιοθέατα
- Το δάσος της Νυμφαίας με τουριστικό περίπτερο
- Ο υδροβιότοπος στην λίμνη Βιστωνίδα
- Η λίμνη Ισμαρίδα ανατολικά της Βιστωνίδας η μοναδική λίμνη γλυκού νερού στην Θράκη, καταφύγιο για 200 είδη πουλιών. Η Ισμαρίδα, η Βιστωνίδα και το Δέλτα του Νέστου αποτελούν το σύμπλεγμα παράκτιων υγρότοπων που αρχίζει από το Νέστο και καταλήγει στο όρος Ίσμαρος.
- Το Παπίκιο όρος που προσφέρεται για ορειβασία, με πρόσβαση από το χωριό Σώστης, που υπήρξε κέντρο μοναχισμού των βυζαντινών αυτοκρατόρων.
- Στην νότια πλευρά του νομού επισκεφθείτε τις όμορφες παραλίες άλλες αμμώδης και άλλες με βότσαλα που σφύζουν από κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες.
- Η αρχαία Δίκαια κοντά στο Φανάρι
- Ερείπια του βυζαντινού φρουρίου και τείχους
- Το Ιμαρέτ, κτίσμα με ιστορική και αρχιτεκτονική αξία του 14ου αιώνα.
- Η παλιά πόλη και η αγορά
- Ο πύργος του Ωρολογίου
- Ο βυζαντινός μητροπολιτικός ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου
- Τα παλιά αρχοντικά
- Ο αρχαιολογικός χώρος της Μαρώνειας. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως τα τείχη της πόλης, το αρχαίο θέατρο, το ιερό του Διόνυσου, μεγάλη ελληνιστική οικία με ψηφιδωτό δάπεδο, δύο κτιριακά συγκροτήματα ελληνιστικής εποχής και άλλα. Η πόλη της Μαρώνειας αναφέρεται στον Όμηρο για την φιλοξενία και τα δώρα του Μάρωνα προς τον Οδυσσέα όταν βρέθηκε στη χώρα των Κικόνων. Σχετικό με τον Οδυσσέα είναι και το σπήλαιο του Πολύφημου με σταλακτίτες.
- Η αρχαιοελληνική Στρύμη
- στην ευρύτερη περιοχή της Μαρώνειας υπάρχουν αρκετά μνημεία παλαιοχριστιανικής και Βυζαντινής περιόδου, όπως οι καμαροσκεπείς παλαιοχριστιανικοί ναοί που ανασκάφηκαν στη θέση Παράθυρα, το αίθριο παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 6ου αι. μ.Χ με ψηφιδωτά δάπεδα και βυζαντινή μονή πάνω στα ερείπια ιουστινιάνειας τρίκλιτης βασιλικής στην περιοχή Σύναξη, τμήμα βαλανείου της εποχής του Ιουστινιανού Α’, κόγχη εκκλησίας τοιχογραφημένη με φυλλοφόρο σταυρό που χρονολογείται στη δεύτερη φάση της εικονομαχίας, κάτω από εκκλησία του 11ου/12ου αιώνα, το τείχος και το προτείχισμα του βυζαντινού κάστρου της Μαρώνειας και άλλα.
- Ο μακεδονικός τάφος στα Σύμβολα
- Ο αρχαιολογικός χώρος Αναστασιουπόλεως -Περιθεώριου όπου σώζονται ο οχυρωματικός περίβολος, οι πύργοι και πάνω στις πύλες διακρίνονται αυτοκρατορικά μονογράμματα βυζαντινών αυτοκρατόρων.
Πληροφορίες
Πρόσβαση – Συγκοινωνίες
Με Λεωφορείο
Από Θεσσαλονίκη και Αθήνα
ΚΤΕΛ Ροδόπης
ktelrodopis.gr
0030 25310 22912
ΚΤΕΛ Μακεδονίας
Υπεραστικός Σταθμός ΚΤΕΛ Μακεδονίας
0030 2310 595419
ΚΤΕΛ Αθήνας (Κηφισός)
0030 210 5144905
Με τραίνο
ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Δρομολόγια – Κέντρο Εξυπηρέτησης: 14511
Με αεροπλάνο
Πλησιέστερο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης “Δημόκριτος”
Χρήσιμα
Έκταση: 2.543 τ.χλμ.
Πρωτεύουσα: Κομοτηνή
Βουνά:
Ο Νομός Ροδόπης ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και αποτελείται από τους δήμους: Αρριανών, Ιάσμου, Κομοτηνής και Μαρωνείας – Σαπών.