Πλατσέτα – ένα σούπερ παραδοσιακό γλυκό από την Ερεσό Μυτιλήνης!
Από την Άννα Καταχανά
Λέσβος | Κατηγορία: Γλυκά
Υλικά
Για τη ζύμη
Αλεύρι 1 κιλό ή όσο πάρει
Λίγο αλάτι
Λίγη Ζάχαρη
Λαδί 2 Κουταλιές
Νερό 5 Ποτήρια
Για το μίγμα:
Αμύγδαλα μισό κιλό
Λίγη κανέλα
Λίγη ζάχαρη
Λίγη φρυγανιά
Για το σιρόπι:
Ένα κιλό ζάχαρη
5 ποτήρια νερό
Κανέλα
Αρμπαρόριζα
Ξινό
Μια βανίλια
Εκτέλεση
Βήμα πρώτο:
Κάνουμε την ζύμη 6 φύλλα.
Ζυμώνουμε καλά την ζύμη και την χωρίζουμε σε 6 μπαλάκια
Βήμα Δεύτερο:
Ανοίγουμε με πλάστη το ζυμάρι σε ένα στρογγυλό λεπτό φύλλο.
Βήμα Τρίτο:
Λαδώνουμε το φύλλο
Βήμα Τέταρτο:
Απλώνουμε το μίγμα σε όλο το φύλλο σε λεπτή στρώση και ομοιόμορφα.
Το μίγμα για 6 φύλλα περιέχει:
Αμύγδαλα μισό κιλό
Λίγη κανέλα
Λίγη ζάχαρη
Βήμα Πέμπτο:
Σουρώνουμε ελαφρά με τα δάχτυλα μας μέχρι να γίνει όπως στην φωτογραφία.
Βήμα Έκτο:
Έτσι πρέπει να είναι λίγο πριν μπει στο λαδωμένο ταψί.
Να επαναληφθούν 5 φορές όλα τα παραπάνω βήματα (2ο-6ο)
Βήμα Έβδομο:
Τοποθετούμε στο ταψί ένα ένα τα φύλλα με προσοχή και χωρίς να καλύπτει το ένα το άλλο.
Βήμα Όγδοο:
Έχουμε τοποθετήσει και τα 6 φύλλα στο ταψί και ότι έχει περισσέψει από το μίγμα το πασπαλίζουμε από πάνω.
Τα βάζουμε να ψηθούν στους 170ο C μέχρι να κοκκινίσουν τα φύλλα (περίπου 15΄).
Τελικό Βήμα:
Ώσπου να ψηθεί το γλυκό κάνουμε το σιρόπι.
Ένα κιλό ζάχαρη
5 ποτήρια νερό
Κανέλα
Αρμπαρόριζα
Ξινό
Μια βανίλια
Βγάζουμε το ταψί από την κουζίνα και το περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι και λίγο ανθόνερο.
Το σκεπάζουμε μέχρι να το σερβίρουμε.
Πηγή: emvolos.gr