Πάτρα

Άποψη της Πάτρας, του κάστρου και του Πατραϊκού κόλπου

Πελοπόννησος | Νομός Αχαϊας | Πάτρα Πληροφορίες | Αξιοθέατα

Πρωτεύουσα του νομού Αχαΐας η Πάτρα έχει 160.500 κατοίκους και απέχει 219χλμ. από την Αθήνα.
Στην πόλη υπάρχουν δεκάδες αξιοθέατα που μαρτυρούν την ιστορική παρουσία της Πάτρας ανά τους αιώνες. Αξιοθαύμαστα κατάλοιπα της Ρωμαϊκής περιόδου φανερώνουν την ακμή της εκείνη την περίοδο. Ανάμεσα τους το Ρωμαϊκό Ωδείο που βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Γεωργίου χτισμένο λίγο πριν το 161 μ.Χ. και το οποίο σήμερα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, το Ρωμαϊκό αμφιθέατρο του 1ου μ.Χ. αιώνα, το Ρωμαϊκό υδραγωγείο και τα δύο Ρωμαϊκά Νυμφαία που λειτουργούσαν ως χώροι αναψυχής με κήπους και πίδακες νερού. Επιβλητικό είναι και το Φρούριο Πατρών το οποίο ανεγέρθηκε κατά το β’ μισό του 6ου αι. μ.Χ. πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης. Το Φρόυριο ανά τους αιώνες έπαιζε σημαντικότατο ρόλο στην άμυνα της πόλης αλλά λειτούργησε και ως διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο μέχρι τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανοικοδομημένο πολλές φορές από τους εκάστοτε κατακτητές μεταξύ άλλων περιλαμβάνει οικοδομικό υλικό από τους ναούς της Άρτεμης (Λαφρίας) και της Αθηνάς (Παναχαΐδος). Από το κάστρο η θέα της πόλης και του λιμανιού είναι καταπληκτική. Πολλές είναι και οι εκκλησίες της πόλης με ιδιαίτερη ιστορική και θρηκευτική σημασία. Μια από αυτές είναι η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, πολιούχου της πόλης, όπου φυλάσσονται τμήμα από τον σταυρό του μαρτυρίου του Απόστολου καθώς και η κάρα του. Τέλος η εκκλησία του Παντοκράτορα με τους χάλκινους τρούλους της, χτισμένη γύρω στο 900 μ.Χ. πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού του Δία, η οποία κατα την Τουρκοκρατία λειτουργούσε ως τζαμί, ενώ το 1828 χρησιμοποιήθηκε σαν νοσοκομείο για τους στρατιώτες του Μεζόν, υπήρξε ο πρώτος καθεδρικός ναός της Πάτρας.
Κατά την περίοδο των Απόκρεων η Πάτρα αποτελεί τον τόπο συνάντησης χιλιάδων επισκεπτών αφού στην πόλη λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο Καρναβάλι της Ελλάδας. Ο Δήμος της πόλης οργανώνει σειρά εκδηλώσεων την περίοδο αυτή με αποκορύφωμα την παρέλαση των αρμάτων και στο τέλος το κάψιμο του καρνάβαλου.
Σήμερα η Πάτρα αποτελεί οικονομικό, συγκοινωνιακό και τουριστικό κέντρο με έντονη ζωή και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας. Η πόλη χωρίζεται στην Πάνω και την Κάτω πόλη και έχει σωστή ρυμοτομία με πλατείες, πάρκα και όμορφους κήπους.

  • Πάτρα Ρωμαϊκό Ωδείο
  • Πάτρα
  • Πάτρα - Κάστρο Ρίου
  • Πάτρα Ρωμαϊκό Ωδείο

Αξιοθέατα

Κάστρο της Πάτρας
Χτίστηκε από τον Ιουστινιανό τον 6ο μ.Χ αιώνα στους πρόποδες του Παναχαϊκού όρους για την προστασία της περιοχής και των κατοίκων της. Σήμερα λειτουργεί ως αρχαιολογικός χώρος.

Ρωμαϊκό Ωδείο & Ρωμαϊκό Αμφιθέατρο
Δυτικά, στην Άνω πόλη βρίσκεται το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας (2ος αιώνας μ.Χ.), που θεωρείται παλιότερο και από το Ωδείο (Ηρώδειο) της Αθήνας. Αποκαλύφθηκε το 1889, αναστηλώθηκε βασικά τη δεκαετία του 1950 και χρησιμοποιείται ως και σήμερα.
Κοντά στο Αρχαίο Ωδείο ήρθαν στο φως ερείπια ρωμαϊκού αμφιθεάτρου (80-90 μ.Χ.)

Κάστρο Ρίου ή Καστέλι του Μοριά.
Bρίσκεται στην Αχαΐα στον Δήμο Ρίου. Δεξιά και αριστερά του είναι προβλήτες των φέρυ μποτ και δίπλα του περνά η γέφυρα Ρίου-Αντιρίου.
Χτίστηκε στη διάρκεια του τουρκοβενετικού πολέμου το 1499 πάνω στα ερείπια παλαιότερων ρωμαικών οχυρώσεων, από τον Σουλτάνο Βαγιαζήτ Β’. Έτσι μαζί με το κάστρο του Αντιρρίου έλεγχε το θαλάσσιο πέρασμα από το Ιόνιο και τον Κορινθιακό Κόλπο. Από την μια πλευρά του περιβάλλεται από πλατιά τάφρο.

Ξεκινήστε την περιήγησή σας από την οδό Αγίου Νικολάου, τον πιο φημισμένο δρόμο της Πάτρας, που ξεκινά από την Άνω Πόλη και καταλήγει στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου. Τα 192 σκαλιά της οδού (από το τελευταίο μάλιστα μπορείτε να αγναντέψετε την πόλη από ψηλά) αποτελούν «σύνορο» του σύγχρονου κέντρου με την Παλιά Πόλη, η οποία είναι χτισμένη περιμετρικά του Κάστρου.

Ναός του Αγίου Ανδρέα

Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου

-Το Χαμάμ: Τα “Λουτρά Χαμάμ Πατρών: Έτος 1400” χτίστηκαν επί Ενετοκρατίας και διατηρήθηκαν αργότερα από τους Τούρκους, ενώ λειτουργούν κανονικά μέχρι σήμερα. -Το Θέατρο “Απόλλων”: Κατασκευάστηκε το 1872 με σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ. Είναι το αρχαιότερο από τα σωζόμενα κλειστά θέατρα των νεοτέρων χρόνων και το εντυπωσιακότερο αρχιτεκτονικό στολίδι της Πάτρας. -Τις Aποθήκες “Μπάρρυ”: Συγκρότημα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής συνδεδεμένο με την εποχή ακμής της πόλης. Χρησιμοποιήθηκε ως εργοστάσιο νηματοποιίας, κλωστικής, αλευροποιίας και κατεργασίας σταφίδας. Σήμερα λειτουργεί ως κέντρο τεχνών και στεγάζει το info center της Πάτρας. -Τον Πύργο Αχαΐα Clauss: Είναι το πρώτο ελληνικό οινοποιείο που χτίστηκε το 1861 και μέχρι σήμερα παράγει μερικά από τα πιο διάσημα ελληνικά κρασιά. Στους χώρους του ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το καταπράσινο περιβάλλον, τα ιστορικά κτίρια, τα ξυλόγλυπτα βαρέλια παλαίωσης από το 1873 της φημισμένης Μαυροδάφνης, και να δοκιμάσει μερικά από τα εκλεκτά κρασιά της Αχαΐα Clauss. – Το Σπίτι του Κωστή Παλαμά: Διατηρητέο κτίριο επί της οδού Κορίνθου 241, στο κέντρο της πόλης, όπου γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς και η Ιταλίδα πεζογράφος Ματθίλδη Σεράο. -Την Δημοτική Βιβλιοθήκη: Στο κέντρο της Πάτρας, δίπλα από το Δημαρχείο, βρίσκεται το κτίριο στο οποίο στεγάζεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη. Η Βιβλιοθήκη διαθέτει σήμερα 120.000 τόμους βιβλία, καθώς και μεγάλο αριθμό περιοδικών, ιστορικά έγγραφα, φωτογραφικό αρχείο κ.ά. Επίσης, σε ειδικό τμήμα της Βιβλιοθήκης φυλάσσονται πολύτιμα έγγραφα και βιβλία με υπογραφές μεγάλων προσωπικοτήτων (π.χ. Κωστή Παλαμά, Γιάννη Ρίτσου, Μουσολίνι κ.ά.). Η Βιβλιοθήκη διαθέτει δανειστικό τμήμα λογοτεχνικών βιβλίων και δανειστικό τμήμα παιδικών βιβλίων στο ισόγειο. -Τον ναό του Αποστόλου Ανδρέα (φωτο): Είναι ο μεγαλύτερος ναός της ορθοδοξίας στα Βαλκάνια, με χωρητικότητα 5.500 ατόμων και εντυπωσιακή αρχιτεκτονική.

Ιστορία

Τα αρχαιότερα ευρήματα της περιοχής μαρτυρούν ότι πρωτοκατοικήθηκε κατά την Παλαιολιθική εποχή. Αιώνες αργότερα και μετά την κάθοδο των Δωριέων, στην περιοχή εγκαταστάθηκαν Αχαιοί από τη Σπάρτη και το Άργος , ιδρύοντας σημαντικές πόλεις όπως η Πάτρα και το Αίγιο. Οι παλαιότεροι κάτοικοι της περιοχής που ως τότε ονομαζόταν Ιωνία κατέφυγαν σε άλλες πόλεις και κυρίως την Αθήνα απ’όπου ξεκίνησαν για τον αποικισμό της Μ. Ασίας ιδρύοντας την Ιωνική Δωδεκάπολη.
Η πόλη πήρε το όνομα της από τον Πατρέα, ο οποίος μαζί με τον πατέρα του Πρευγένη, υπήρξε επικεφαλής των Αχαιών της Σπάρτης που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά την εισβολή των Δωριέων. Η πόλη σχηματίστηκε από τη συνένωση τριών πολιχνών (Αρόη, Μασάτις και Άνθεια) και διαδραμάτησε σημαντικό ρόλο ως τον 3ο αι. π.Χ. Η σύσταση της Αχαΐκής Συμπολιτείας έφερε ξανά στο προσκήνιο την Πάτρα η οποία απλώθηκε προς τη θάλασσα και παρουσίασε αξιόλογη πολιτική κίνηση.
Μετά τη Ρωμαϊκή κατάκτηση η πόλη γνώρισε νέα περίοδο ακμής και εξελίχθηκε σε κοσμοπολίτικο κέντρο αφού εξασφάλισε την εύνοια αρκετών αυτοκρατόρων. Στη συνέχεια ακολούθησε την τύχη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους αναπτύχθηκε ταχύτατα.

Νομός ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Άργος
Ναύπλιο

Νομός ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Τρίπολη

Νομός ΑΧΑΙΑΣ
Πάτρα

Νομός ΗΛΕΙΑΣ
Πύργος

Νομός ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Κόρινθος

Νομός ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Σπάρτη

Νομός ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Καλαμάτα

Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών

Πληροφορίες

Πρόσβαση – Συγκοινωνίες

Με Λεωφορείο
Η σύγχρονη γέφυρα που ενώνει το Ρίο με το Αντίρριο κάνει την οδική πρόσβαση πολύ εύκολη.

ΚΤΕΛ Αχαϊας
www.ktelachaias.gr
0030 2610 623888

ΚΤΕΛ Μακεδονίας
Υπεραστικός Σταθμός ΚΤΕΛ Μακεδονίας
0030 2310 595425

ΚΤΕΛ Αθήνας (Κηφισός)
0030 210 5136185

Με τραίνο
ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Δρομολόγια – Κέντρο Εξυπηρέτησης: 14511

Με αεροπλάνο
Κρατικός αερολιμένας Αράξου 0030 26930 54000
Απόσταση: 45χλμ από την πόλη των Πατρών

Με πλοίο
Στην Πάτρα είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Δυτικής Ελλάδος. Υπάρχουν συχνά δρομολόγια προς Επτάνησα, Ηγουμενίτσα και Ιταλία.
Από το λιμάνι της Κυλλήνης μπορείτε να ταξιδέψετε προς τα Επτάνησα.
Από και προς Πάτρα μέσω του πορθμείου Ρίου – Αντιρρίου.
Λιμεναρχείο Πάτρας 0030 2613 615400
Λιμεναρχείο Κυλλήνης 0030 26230 92211
Λιμενικό τμήμα Ρίου 0030 2610 991203

Χρήσιμα

Έκταση:  3.272 τ.χλμ.

Πρωτεύουσα: Πάτρα

Ο Νομός Αχαίας ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αποτελείται από τους δήμους Πατρέων, Αιγιαλείας, Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου και Καλαβρύτων.