Πελοπόννησος
Η μεγαλύτερη χερσόνησος της Ελλάδας που το νοτιότερο τμήμα της χωρίζεται από τη Στερεά Ελλάδα με τον Ισθμό της Κορίνθου. Έχει έκταση 21.439.192 τ.χλμ. και πληθυσμό 1.012.528 κατοίκους. Η γεωγραφική αυτή περιοχή χωρίζεται διοικητικά σε επτά νομούς: Αργολίδας, Αχαϊας, Κορίνθίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.
Σπουδαιότερες πόλεις της Πελοποννήσου είναι η Πάτρα, η Τρίπολη, η Σπάρτη, ο Πύργος, η Καλαμάτα, η Κόρινθος και το Ναύπλιο.
Η Πελοπόννησος σχηματίζεται στα παράλια από μεγάλους κόλπους, που της δίνουν το χαρακτηριστικό σχήμα του πλατανόφυλλου. Είναι κατεξοχήν ορεινή περιοχή σχηματίζει όμως πολλές μεγάλες εύφορες πεδιάδες. Τα βουνά της Πελοποννήσου είναι συνέχεια των ελληνικών όγκων της Στερεάς Ελλάδας. Έχουν γενική κατεύθυνση από τα ΒΔ. Προς τα ΝΑ. Το ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου είναι ο Ταΰγετος (2.407μ.).
Τα παράλια της Πελοποννήσου είναι διαμελισμένα, με βαθύς κόλπους, σπουδαιότεροι από αυτούς είναι ο Πατραϊκός, ο Κορινθιακός, ο Κυπαρισσιακός, ο Λακωνικός και ο Αργολικός.
Το κλίμα της Πελοποννήσου είναι γενικά μεσογειακό. Στο δυτικό τμήμα της και ιδιαίτερα στις παράλιες περιοχές επικρατεί ο θαλάσσιος μεσογειακός τύπος κλίματος. Στο κεντρικό ορεινό συγκρότημα το κλίμα είναι έντονα ψυχρό με παγετούς και χιόνια κατά την ψυχρή περίοδο, ενώ τα δυτικά τμήματα έχουν πολύ περισσότερες βροχές και θερμότερα καλοκαίρια. Το ανατολικό τμήμα έχει χερσαίο μεσογειακό τύπο κλίματος με λίγες βροχές και φτωχή βλάστηση. Η μέση θερμοκρασία στην Πελοπόννησο κυμαίνεται μεταξύ 18 και 19,5 βαθμούς Κελσίου. Η βροχόπτωση εξάλλου παρουσιάζει μεγάλες διαφορές στα διάφορα τμήματα της Πελοποννήσου. Τα μικρότερα ύψη βροχοπτώσεων παρατηρούνται στο ανατολικό τμήμα, ενώ τα ορεινά και τα δυτικά τμήματα έχουν άφθονες βροχές.