Παραδοσιακό πάτουδο Νάξου
Παραδοσιακή Ναξιώτικη συνταγή από τον Ναξιώτη σεφ Νίκο Δημητροκάλλη. Βασικά υλικά είναι το κατσίκι και η γέμιση (πάτουδο) με ρύζι και χορταρικά.
Χρόνος ετοιμασίας: 15 λεπτά | Χρόνος ψησίματος: 2-2,5 ώρες | Κουζίνα: Νάξος | Κατηγορία: Κυρίως πιάτο
Υλικά
1 κιλό κατσίκι ή αρνί σπάλα χωρίς κόκαλο
1/2 ποτήρι ρύζι για γεμιστά
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μάραθο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
30 γρ. σταφίδες
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
150γρ. συκωτάκια κατσικίσια
αλάτι
πιπέρι
1 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τα χορταρικά.
Σ’ ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και κατόπιν προσθέτουμε τα χορταρικά.
Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν.
Συγχρόνως προσθέτουμε το ρύζι και τα συκωτάκια και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά.
Στο τέλος βάζουμε και μερικές σταφίδες.
Απλώνουμε το κρέας πάνω σε λαδόκολλα και το αλατοπιπερώνουμε.
Μόλις η γέμιση μας είναι έτοιμη την απλώνουμε στο κρέας και τυλίγουμε προσεκτικά με τη βοήθεια της λαδόκολλας ωστε να την κλείσουμε μέσα στο κρέας και να σχηματιστεί ένα ρολό. Κλείνουμε δεξιά και αριστερά την λαδόκολλα σαν καραμέλα.
Όπως είναι τυλιγμένο με τη λαδόκολλα το βάζουμε σε ένα ταψάκι στο φούρνο.
Αφήνουμε να ψηθεί για 2-2,5 ώρες στους 180 βαθμούς.
Σερβίρουμε κομμένο σε φέτες.