Βέροια
Ο νομός Ημαθίας χαρακτηρίζεται από την πλούσια εύφορη πεδιάδα του που διασχίζεται από τον ποταμό Αλιάκμονα αλλά και από τους ορεινούς κατάφυτους όγκους του Βερμίου και των Πιερίων.
Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη της Βέροιας χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του Βερμίου. Είναι μια όμορφη και σύγχρονη πόλη και κέντρο βιομηχανιών επεξεργασίας των άφθονων γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων που παράγονται στην πλούσια πεδιάδα.
Στον νομό βρίσκουμε πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους όπως η Βεργίνα, η Νέα Νικομήδεια και τα Λευκάδια αλλά και σημαντικά θρησκευτικά προσκυνήματα όπως η Παναγία Σουμελά και άλλα.
Η Ημαθία παρουσιάζει σημαντική τουριστική δραστηριότητα τους χειμερινούς μήνες στα οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα στο όρος Βέρμιο.
Αξιοθέατα
Αρχαιολογικοί χώροι
ΒΕΡΓΙΝΑ
Στην περιοχή του σημερινού χωριού της Βεργίνας ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη που ταυτίζεται με την πρώτη πρωτεύουσα του Μακεδονικού βασιλείου Αίγες. Τις ανασκαφές πραγματοποίησε ο καθηγητής Μανώλης Ανδρόνικος.
Βρέθηκαν τα ερείπια του ανάκτορου που χρονολογείται στο τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα., ακρόπολη, το αρχαίο θέατρο όπου το 336 π.Χ. δολοφονήθηκε ο βασιλιάς Φίλιππος Β’, ο τάφος του Φιλίππου Β, ο Τάφος της Περσεφόνης, Ο τάφος με τους ελεύθερους κίονες, ο τάφος του Αλεξάνδρου Δ’ και άλλα.
Στον τάφο του Φιλίππου Β, πατέρα του Μέγα Αλέξανδρου, βρέθηκαν τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα. Ο τάφος έχει δύο θαλάμους, με πρόσοψη που μοιάζει με δωρικό ναό, μαρμάρινη θύρα και μοναδική ζωγραφική παράσταση κυνηγιού. Στο εσωτερικό βρέθηκαν ολόχρυση λάρνακα με τα καμένα οστά του βασιλιά, χρυσό στεφάνι, όπλα, σιδερένιος θώρακας, χρυσελεφάντινη ασπίδα κ.α. Στον προθάλαμο ήταν θαμμένη και μία από τις γυναίκες του βασιλιά Φίλιππου Β’ και αυτή σε ολόχρυση λάρνακα με χρυσό πανέμορφο διάδημα κ.α.
Κοντά τον τάφο του Φίλιππου Β’ είναι ο «τάφος του πρίγκιπα», γιου του Μέγα Αλέξανδρου και της Ρωξάνης.
Στο ίδιο νεκροταφείο των τύμβων βρίσκεται ένας ακόμη κιβωτιόσχημος τάφος, που όμως ανακαλύφθηκε συλημένος. Περιέχει μία λαμπρή τοιχογραφία,, την “Αρπαγή της Περσεφόνης” από το θεό του κάτω κόσμου, τον Πλούτωνα.
Στο χώρο των ανασκαφών της Βεργίνας υπάρχει υπόγειο κτίριο που προστατεύει τους βασιλικούς τάφους και μουσείο στο οποίο εκτίθενται όλα τα ευρήματα.
Μουσείο βασιλικών τάφων Αιγών Πληροφορίες: 23310-92347
Νέα Νικομήδεια
Στην Νέα Νικομήδεια ανακαλύφθηκε ο παλαιότερος νεολιθικός οικισμός της Ευρώπης (7.000 π.Χ.) και μάλιστα αγροτικός. Βρέθηκαν οικήματα, ιερό, κεραμικοί φούρνοι και εστίες, τάφοι, πήλινα αγγεία, είδη κεραμικής τέχνης, λίθινα εργαλεία και αντικείμενα και άλλα. Τα εκθέματα φιλοξενούνται στο Μουσείο της Βέροιας.
Κοπανός – Λευκάδια
Ανάμεσα στα χωριά Κοπανός και Λευκάδια απλώνεται ο αρχαιολογικός χώρος μιας ακόμη μεγάλης μακεδονικής πόλης, της αρχαίας Μίεζας. Ανακαλύφθηκαν τμήματα κτιρίων και πρόσφατα το αρχαίο θέατρο. Τα πιο σημαντικά και καλοδιατηρημένα μνημεία στην περιοχή είναι οι μακεδονικοί τάφοι: ο Μακεδονικός τάφος των Ανθεμίων του 3ου αιώνα π.Χ., ο τάφος της Κρίσεως του 4ου αιώνα π.Χ. που πήρε το όνομα του από ζωγραφική παράσταση με θέμα την κρίση του νεκρού, ο τάφος των Λύσωνος και Καλλικλέους (3ος με 2ος αιώνας π.Χ.) και ο μακεδονικός τάφος του Kinch που πήρε το όνομα του από τον αρχιτέκτονα που τον ανακάλυψε και χρονολογήθηκε στο πρώτο μισό του 3ου αιώνα π.Χ.
Σχολή του Αριστοτέλη
Στην περιοχή είναι και ο αρχαιολογικός χώρος του Νυμφαίου που ταυτίστηκε με την περίφημη «Σχολή του Αριστοτέλη» σε πανέμορφο τοπίο με βλάστηση και πηγές με άφθονα νερά. Στη Σχολή μαθήτευσε ο Αλέξανδρος για 3 χρόνια από το 342 ως το 340 π.Χ.
Στο ίδιο σημείο αποκαλύφθηκαν φυσικά σπήλαια όπου στην αρχαιότητα λατρεύονταν οι νύμφες.
Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας Πληροφορίες: 23310 24972
Βυζαντινά Μνημεία
Η ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ
Η εικόνα της Παναγίας φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά, μεταφέρθηκε από την ιστορική μονή του Πόντου και φυλάσσεται σε εκκλησία που χτίστηκε από πόντιους πρόσφυγες. Κάθε χρόνο το δεκαπενταύγουστο που είναι η γιορτή της Παναγίας χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα έρχονται να προσκυνήσουν.
Βήμα Αποστόλου Παύλου
Το Βήμα του Αποστόλου Παύλου στο σημείο που όταν το 54 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τη Βέροια, κήρυξε το λόγο του Θεού.
Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου του 14ου αιώνα.
Στην Βέροια υπάρχουν 48 Βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί στους οποίους υπάρχουν τοιχογραφίες του 12ου έως και του 18ου αιώνα μ.Χ. Σημαντικότεροι είναι η Παλαιά Μητρόπολη του 11ου αιώνα, Εκκλησία του Χριστού, η Εκκλησία του Θεολόγου, των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίτης και η εκκλησία του Αγίου Βλασίου.
Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας Πληροφορίες: 23310 25847
Χιονοδρομικά Κέντρα
- Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου
Υψόμετρο 1530μ.-1900μ. Απέχει 95χλμ από την Θεσσαλονίκη και 24χλμ από την Βέροια. Διαθέτει εξοπλισμό, αναβατήρα, σχολές σκι, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, καφέ, εστιατόρια.
Πληροφορίες: 23310-26237, 49021 - 3-5 Πηγάδια
Υψόμετρο 1.430-2.005 μ. Απέχει 18χλμ. από την Νάουσα. Διαθέτει εξοπλισμό, αναβατήρες, καταστήματα, ξενοδοχεία, σαλέ, αθλητικές εγκαταστάσεις, σύστημα τεχνητής χιόνωσης.
Πληροφορίες: 23320-44300 - Το «χρυσό Ελάφι» στην περιοχή Σέλι. Ιδιωτικό χιονοδρομικό κέντρο. Υψόμετρο 1.540. Πληροφορίες: 23310-49220
Άγιος Νικόλαος Νάουσας
Πανέμορφη περιοχή με δάσος και το υπεραιωνόβιο άλσος πλατάνων την διασχίζει ο ποταμός Αράπιτσα, με πάρκα, πράσινο, χώρος για περίπατο, άθληση και ξεκούραση. Διαθέτει Ξενοδοχείο, εστιατόρια, παιδικές χαρές, τεχνητή λίμνη, μικρό τραίνο για περιήγηση στο άλσος, μικρά πόνυ κ.α.
Ιστορία
Η περιοχή κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια όπως φαίνεται από ευρήματα στη Νέα Νικομήδεια, στην οποία ανασκάφτηκε ένας από τους παλαιότερους αγροτικούς νεολιθικούς οικισμούς της Ευρώπης (περίπου 7.000 π.Χ.).
Εδώ εγκαταστάθηκαν τους ιστορικούς χρόνους οι Μακεδόνες κάνοντας πρώτη πρωτεύουσα του βασιλείου τους τις Αίγες, περιοχή που ταυτίζεται με τη σημερινή Βεργίνα.
Βρέθηκαν βασιλικοί μακεδονικοί τάφοι, ανάκτορο, θέατρο, οι τάφοι της Κρίσεως, των Ανθεμίων, του Κίnx, η «Σχολή του Αριστοτέλη» όπου ο αρχαίος φιλόσοφος δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο κ.α.
Η Βέροια αναπτύσσεται πολύ στα Ελληνιστικά χρόνια. Στους Ρωμαϊκούς χρόνους γίνεται έδρα του «Κοινού των Μακεδόνων» και κέντρο της αυτοκρατορικής λατρείας.
Στους Βυζαντινούς χρόνους η Βέροια ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις της Μακεδονίας αλλά και επί Τουρκοκρατίας η Βέροια και η Νάουσα αποτελούσαν οικονομικά κέντρα.
Ρεβανί το σήμα κατατεθέν της Βέροιας
Στην πόλη της Βέροιας, η ιστορία παραγωγής του γλυκού ξεκινάει στα χρόνια της τουρκοκρατίας, από το 1886 από τον Χοχλιούρο, που είχε μια επιχείρηση γαλακτοπωλείου στο κέντρο της Βέροιας και πουλούσε κυρίως γιαούρτι αλλά και σιροπιαστά γλυκά.
Πληροφορίες
Πρόσβαση – Συγκοινωνίες
Με Λεωφορείο
Από Θεσσαλονίκη και Αθήνα
ΚΤΕΛ Ημαθίας
ktel-imathias.gr/
0030 23310 22342
ΚΤΕΛ Μακεδονίας
Υπεραστικός Σταθμός ΚΤΕΛ Μακεδονίας
0030 2310 595432
ΚΤΕΛ Αθηνών (Κηφισός)
0030 210 5152548
Με τραίνο
ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Δρομολόγια – Κέντρο Εξυπηρέτησης: 14511
Με αεροπλάνο
Πλησιέστερο αεροδρόμιο “Μακεδονία” Θεσσαλονίκης
Χρήσιμα
Έκταση: 1.701 τ.χλμ.
Πρωτεύουσα: Βέροια
Ο Νομός Ημαθίας ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αποτελείται από τους δήμους: Αλεξάνδρειας, Βέροιας και Ηρωικής Πόλεως Νάουσας.