Κεφαλονιά
Το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου πελάγους, η φύση του οποίου επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις στους χιλιάδες παραθεριστές που το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Τα φυσικά σπήλαια, οι καταβόθρες, τα περίεργα βράχια, οι παράξενες παραλίες, οι καταπράσινες πλαγιές, οι όμορφες λίμνες, ξαφνιάζουν και μαγεύουν τους επισκέπτες της. Ιδανικός τόπος για ξεκούραση, αλλά και για τους λάτρεις – εξερευνητές της φύσης.
Οι κάτοικοι διακρίνονται για την φιλοξενία τους, την εξυπνάδα τους, το χιούμορ και το χορωδιακό τραγούδι. Είναι άνθρωποι που κατάφεραν να εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο, να διακριθούν και να πλουτίσουν.
Το όνομά της ένας θρύλος λέει ότι πήρε από τον Κέφαλο που έδιωξε τους Τηλεβόες, ενώ ο Όμηρος την αποκαλούσε Σάμη και τους κατοίκους Κεφαλλήνες, όνομα που αποδίδεται γενικότερα στους υπηκόους του Οδυσσέα. Γνωρίζει μεγάλη ακμή κατά την Μυκηναϊκή περίοδο και αργότερα τον 5ο αιώνα π.Χ. με την Κεφαλληνιακή τετράπολη που αποτελούσαν τέσσερις πόλεις-κράτη, η Πάλη, η Κράνη, οι Πρόννοι και η Σάμη, ονόματα των γιών του Κέφαλου. Πόλεμοι αναγκάζουν τους κατοίκους να οχυρώσουν τα νησιά με τείχη και κάστρα. Στην Ρωμαιοκρατία το νησί γνωρίζει παρακμή όπως και κατά την Βυζαντινή περίοδο. Ακολουθούν διάφοροι κατακτητές όπως Νορμανδοί, Ενετοί (εποχή που χαρακτηρίζεται από έντονη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη), Γάλλοι, Τούρκοι, Άγγλοι και τελικά το 1864 ενώνεται μαζί με τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά με την Ελλάδα.
Όλοι οι κατακτητές άφησαν τα σημάδια τους και συνετέλεσαν στον ιδιαίτερο Επτανησιακό πολιτισμό, με παραδόσεις, έθιμα, τραγούδια, χορούς και γλωσσικούς ιδιωματισμούς που δεν συναντούμε σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Η Κεφαλονιά είναι το νησί του Ν. Καββαδία, του Μαρίνου Αντύπα, του Ανδρέα Λασκαράτου και αναρίθμητων άλλων παλαιών και σύγχρονων κορυφαίων ποιητών, λογοτεχνών, μουσικών, ζωγράφων και γενικά όπως χαρακτηριστικά αποκαλούνται “ανήσυχων πνευμάτων”.
Αξιοθέατα
- Εθνικός Δρυμός Αίνου (υψόμετρο 1620μ). Ιδρύθηκε το 1960 για την προστασία της μοναδικής σκουροπράσινης ελάτης. Στην περιοχή ζει και μια σπάνια ράτσα άγριων αλόγων.
- Καταβόθρες – Αργοστόλι. Τα νερά της θάλασσας εισχωρούν σε σχισμές, ακολουθούν υπόγεια διαδρομή και εμφανίζονται μετά από μέρες στη λίμνη του Καραβόμυλου στην Σάμη.
- Γέφυρα Δράπανου – Αργοστόλι. Κατασκευάστηκε το 1813 από τους Άγγλους και συνδέει το Αργοστόλι με την απέναντι ακτή.
- Φάρος των Αγίων Θεοδώρων στην περιοχή Φανάρι.
- Μνημείο της Ιταλικής μεραρχίας Acqui. Αφιερωμένο στους Ιταλούς που σφαγιάστηκαν από τους Γερμανούς στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
- Κάστρο Άσου. Ενετικό κάστρο του 16ου αιώνα στο ύψωμα της χερσονήσου σε περιοχή κατάφυτη με εκπληκτική θέα.
- Κάστρο Αγίου Γεωργίου. Ενετικό του 16ου αιώνα, ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς.
- Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνη – Καραβόμυλος. Μέρος της οροφής του σπηλαίου έχει καταρρεύσει με αποτέλεσμα να μπαίνουν οι ακτίνες του ήλιου και σε συνδυασμό με τα νερά να δημιουργούν φαντασμαγορικό θέαμα. Τα νερά καταλήγουν στη λίμνη του Καραβόμυλου που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.
- Σπήλαιο Δρογκαράτη. Εντυπωσιακό σπήλαιο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Ο χώρος έχει τεχνητό φωτισμό που δημιουργεί εκπληκτική ατμόσφαιρα. Λόγω της θαυμάσιας ακουστικής έχει διαμορφωθεί για να δίνονται συναυλίες.
- Σπήλαιο Αγίου Γεράσιμου, όπου ασκήτεψε ο άγιος.
- Αρχαιολογικός χώρος Κράνης
- Αρχαιολογικός χώρος Σάμης
- Μυκηναϊκοί τάφοι – Μαζαράκατα.
- Ρωμαϊκή έπαυλη – Σκάλα. Ερείπια ρωμαϊκής βίλλας του 3ου αιώνα μ.Χ. Σώζονται όμορφα ψηφιδωτά και επιγραφές.
- Θολωτός τάφος Τζανάτα. Τα ευρήματα δεικνύουν την ύπαρξη ισχυρού Μυκηναϊκού κέντρου.
- Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Κορωνάτου.
- Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Παλαιοχέρσου.
- Ιερά Μονή Αγίου Γεράσιμου, προστάτη του νησιού – Ομαλά. σκήνωμα
- Ιερός Ναός Παναγίας Λαγκουβάρδας -Μαρκόπουλο. Εδώ κάθε χρόνο το 15γουστο εμφανίζονται τα φιδάκια της Παναγίας.
- Ιερά Μονή Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς.
- Ιακωβάτειος βιβλιοθήκη – Ληξούρι. Στεγάζεται σε νεοκλασικό αρχοντικό και περιλαμβάνει πλούσια συλλογή, παλαιών βιβλίων, χειρογράφων και εικόνων.
- Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη – Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο – Αργοστόλι.
- Αρχαιολογικό Μουσείο – Αργοστόλι, με ευρήματα από ανασκαφές στο νησί και τμήμα μυκηναϊκής εποχής.
- Εκκλησιαστικό Μουσείο στην Μονή Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς – Περατάτα.
Πληροφορίες
Πρόσβαση – Συγκοινωνίες
Με αεροπλάνο
Κρατικός αερολιμένας Κεφαλληνίας 0030 26710 29900
Με Πλοίο
Από Πάτρα, Κυλλήνη και Αστακό Αιτωλοακαρνανίας
Λιμεναρχείο Κεφαλληνίας 0030 26710 22224
Λιμενικό τμήμα Κεφαλληνίας Πόρος 0030 26740 72460
Λιμενικό τμήμα Κεφαλληνίας Σάμη 0030 26740 22031
Λιμεναρχείο Κυλλήνης 0030 26230 92211
Λιμεναρχείο Πάτρας 0030 2613 615400
Λιμενικό Αστακού 0030 26460 41052
Με Λεωφορείο
Από Αθήνα και Πάτρα
ΚΤΕΛ Κεφαλληνίας
http://www.ktelkefalonias.gr
0030 26710 22281
ΚΤΕΛ Αθήνας (Κηφισός)
0030 210 5150785
Χρήσιμα
Έκταση: 734 τ.χλμ.
Πρωτεύουσα: Αργοστόλι
Ο Νομός Κεφαλληνίας ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και αποτελείται από τους δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης.