Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος
Πίνδος! Χιόνι! Κρύο! Δέντρα σαν να φορούν φορεσιές με μπαμπάκι. Πλαγιές γεμάτες κόσμο που τις ανεβοκατεβαίνει σε έλκηθρα. Και μυρωδιές! Από αγριογούρουνο, ελάφι, κοκορέτσι, φρεσκοζυμωμένο ψωμί και πολλές πίτες.
Ελάτη – Περτούλι, καταχείμωνο. Το μεγαλείο της φύσης. Με το ελατοδάσος! Χιονισμένο και ρομαντικό. Ακόμη κι όταν κάποια μεσημέρια το λούζει ο ήλιος. Με τα ρυάκια! Να κυλούν και να ακούγονται ήχοι σαν μουσική στην καρδιά της Πίνδου. Εκεί στα σύνορα της Θεσσαλίας με την Ήπειρο. Με τα βλαχοχώρια του παρελθόντος ν’ ακμάζουν και σήμερα. Πέτρινα αρχοντικά παντού, μαρτυρούν ακμή, ιστορία, ομορφιά.
Ο Ασπροπόταμος είναι η περιοχή που την αγκαλιάζουν τα έλατα, στη Νότια Πίνδο. Με τον Κόζιακα που αποκαλείται «βουνό των Τρικάλων». Κι εκεί, σ’ αυτόν, η Μπουντούρα, η Φούρκα, ο Κεπτινέλος κι η επιβλητική Μαρόσα. Με μυτερές κορυφές , οροπέδια όλο ζωή, ποτάμια, μικρές λίμνες, χαράδρες και μυρωδιές. Με απίστευτη πανίδα: Καφέ αρκούδες, ελάφια, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, κουνάβια, αλεπούδες, σκιουράκια… Και το Περτούλι. Σε υψόμετρο 1090 μέτρων στις πλαγιές του Κόζιακα και σε απόσταση 54 χιλιομέτρων από τα Τρίκαλα. Ο επί γης παράδεισος που περιτριγυρίζεται από βουνά, πυκνά δάση, καταπράσινα λιβάδια και τρεχούμενα νερά. Το αμφιθεατρικό χωριό, αφού έτσι είναι κτισμένο. Παλιά ήταν το χωριό συνάθροισης των κτηνοτρόφων της περιοχής. Σήμερα αυτό που κάνει το χωριό να ξεχωρίζει και να αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα ορεινά θέρετρα της Ελλάδας, είναι τα γραφικά πέτρινα σπίτια του με τις κόκκινες ή πέτρινες στέγες, το χιονοδρομικό κέντρο και οι καλές τουριστικές υποδομές.
Με το απίστευτο δάσος των 33 χιλιάδων στρεμμάτων που ανήκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για να εκπαιδεύονται οι φοιτητές Δασολογίας και να γίνεται επιστημονική έρευνα. Με τις κτιριακές εγκαταστάσεις να στέκονται διακριτικά στην άκρη του χωριού.
Μια ανάσα από το Περτούλι είναι το χιονοδρομικό. Δεν είναι από τα πιο μεγάλα ή πιο ονομαστά αλλά διαθέτει τρεις πίστες (για αρχαρίους, προχωρημένους και αντοχής) και μπορεί κάποιος να κάνει ακόμη και ορειβατικό σκι.
Με τις πανέμορφες διαδρομές για πεζοπορία ή ορειβασία. Μάλιστα, προσφάτως, ο δήμος Τρικκαίων (δηλαδή Τρικαλινών) δημιούργησε δυο πεζοπορικά μονοπάτια στα πλαίσια της δράσης «Στα χνάρια του Ασκληπιού»! Άλλωστε, εκεί ο Ασκληπιός μάζευε τα βότανά του. Όπως κάνουν σήμερα δεκάδες γιαγιάδες. Που μαζεύουν και πουλάνε στη λαϊκή της Ελάτης.
Η Ελάτη, (Τύρνα για τους ντόπιους), το μεγαλύτερο από τα ορεινά χωριά της περιοχής απέχει 34 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα κι είναι σκαρφαλωμένη στα 950 μ. Κι αυτή είναι κτισμένη αμφιθεατρικά και περιβάλλεται από απίστευτης ομορφιάς ελατοσυστάδες. Με πανέμορφες διαδρομές. Όπως αυτή από το Νεραϊδοχώρι μέχρι την Ελάτη. Χωματόδρομος σε άριστη κατάσταση. Δίπλα σε ρέματα, έλατα, πλατάνια αλλά και τα βλέμματα από εξοικειωμένα ζαρκάδια…
Με την άλλη πανέμορφη διαδρομή στα χωριά του Ασπροπόταμου, του θρυλικού Αχελώου. Μια διαδρομή γεμάτη οξιές, ιτιές, βελανιδιές, κέδρους, αγριοκαστανιές. Στις πανύψηλες κορφές τους μπορείτε να συναντήσετε γύπες και τεράστιους αετούς. Στο χωριό Δέση θα δείτε μικρούς καταρράκτες που καταλήγουν σ’ ένα φαράγγι για να δώσουν ραντεβού με τον Ασπροπόταμο. Στο χωριό Πύρρα, στάση «υποχρεωτική» αφού εκεί κατοικοεδρεύει η κυρά Αντιγόνη. Τα χεράκια της οποίας θα σας φτιάξουν πίττες , λαχταριστούς κεφτέδες και ντόπια λουκάνικα.
Α, μη παραλείψετε να πάτε και να θαυμάσετε τους καταρράκτες της Παλαιοκαρυάς. Μ’ ένα υπέροχο μονότοξο γεφύρι που «ζει» από τον 17ο αιώνα! Εκεί υπάρχει κι ο παλιός νερόμυλος που ακόμη παρασκευάζεται αλεύρι αλά παλαιά! Εκεί κοντά υπάρχει μια ταβέρνα στην οποία μπορείτε να βρείτε από γίδα βραστή μέχρι πέστροφες.
Διαμονή
Η περιοχή διαθέτει εν συνόλω εκατοντάδες καταλύματα. Ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και studios. Για όλες τις επιθυμίες και βαλάντια. Καταλύματα με ξύλο, πέτρα και μοναδική φιλοξενία. Κάποια από τα παλιά αρχοντικά που αναπαλαιώθηκαν είναι υπέροχα και καθιστούν την παραμονή αξέχαστη.
Φαγητό
Η περιοχή διαθέτει εξαιρετικές ταβέρνες. Με συνταγές που συνδυάζουν σχεδόν αποκλειστικά τα τοπικά προϊόντα (δαμάσκηνα, μήλα, μανιτάρια, κάστανα) με διάφορα κρέατα. Είτε από κυνήγι είτε από εκτροφή.
Δραστηριότητες
Εκτός από σκι στο χιονοδρομικό του Περτουλίου, μπορείτε να επιδοθείτε στην ιππασία με άλογα εκπαιδευμένα. Ενώ, όπως ήδη είπαμε, υπάρχουν μεγάλα μονοπάτια πεζοπορίας κι ορειβασίας. Εσχάτως αναπτύσσεται εντόνως κι η τοξοβολία μέσα στο δάσος. Ενώ υπάρχει το ποδήλατο βουνού μέσα στα πανύψηλα έλατα, και ποικίλες δραστηριότητες στον ποταμό Αχελώο, όπως rafting, monoraft, canoe-kayak κ.α.
Πρόσβαση – Μετακινήσεις
Η πρόσβαση στο νομό Τρικάλων είναι εύκολη και μπορεί να γίνει με τη χρήση αυτοκινήτου μέσω του υπάρχοντος οδικού δικτύου. Όπως σε όλους τους προορισμούς η ύπαρξη αυτοκινήτου είναι καταλυτική αφού έτσι ο επισκέπτης διαθέτει αυτονομία αλλά και την δυνατότητα να επισκεφθεί αξιοθέατα που υπό άλλες συνθήκες δεν είναι εύκολο.
Για να φτάσει κάποιος στα Τρίκαλα (κι από εκεί σε Περτούλι κι άλλα χωριά) χρειάζεται να κάνει: Από την Αθήνα 330 χιλιόμετρα, από τη Θεσσαλονίκη 215 χιλιόμετρα, από την Πάτρα (μέσω Ιωαννίνων) 335 χιλιόμετρα και από τα Ιωάννινα 120 χιλιόμετρα.
Για ν’ ανέβει στα χωριά πρέπει να πάει από την Πύλη Τρικάλων. Φτάνοντας στην κωμόπολη αυτή, ο επισκέπτης βρίσκεται στην είσοδο (την Πύλη) της Νότιας Πίνδου. Κατά σειρά συναντά την Ελάτη, το χιονοδρομικό κέντρο (μετά από 9 χλμ.) και το Περτούλι (μετά από 6 χλμ.). Η περιοχή είναι προσβάσιμη και από την Καλαμπάκα, αρκεί να στρίψει κάποιος από την γέφυρα Μουργκάνι.
Photo by Dimitris P on Unsplash