Λευκάδα
Λευκάδα
Η Λευκάδα «το σμαραγδένιο νησί» είναι ένα πανέμορφο νησί του Ιονίου πελάγους και βρίσκεται ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Κεφαλλονιά.
Είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Επτανήσων με έκταση 302τ.χ. και πληθυσμό 23.000 κατοίκους.
Η Λευκάδα ακουμπά σχεδόν τις ακτές της Ακαρνανίας στη Δυτική Ελλάδα. Πολλοί ιστορικοί όπως ο Θουκυδίδης και ο Στράβων την αναφέρουν στα συγγράμματά τους ως χερσόνησο. Η απόσταση μεταξύ τους είναι στα 50 μέτρα και συνδέονται μέσω πλωτής γέφυρας.
Γύρω από το νησί της Λευκάδας υπάρχουν άλλα 20 μικρότερα νησάκια όπως το Μεγανήσι (το νησί των ναυτικών), ο Κάλαμος, ο Καστός, η Μαδουρή (όπου βρίσκεται το σπίτι του ποιητή Α. Βαλαωρίτη), ο Σκορπιός (το ιδιόκτητο νησί του Αρ. Ωνάση), η Σπάρτη, o Κυθρός, η Θηλειά και όλα μαζί αποτελούν διοικητικά τον νομό Λευκάδας με πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη.
Η Λευκάδα οφείλει το όνομά της στο νότιο λευκό ακρωτήρι του νησιού, το Λευκάτα, ένα επιβλητικό τοπίο με απόκρημνους, κατάλευκους και τεράστιους βράχους. Ο μύθος λέει ότι στο σημείο αυτό η ποιήτρια Σαπφώ έδωσε τέλος στη ζωή της μετά τον άτυχο έρωτά της για τον Φάωνα. Η ιστορία του νησιού είναι πλούσια σε γεγονότα και σταθμούς από τη Νεολιθική εποχή μέχρι και την επανάσταση του 1821 όταν οι Λευκαδίτες δίνουν έντονα το παρόν τους με κάθε τρόπο στον αγώνα για την απελευθέρωση.
Η Λευκάδα είναι καταπράσινη και συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Τα βουνά του νησιού είναι το Μέγα Όρος με υψόμετρο 1012 μ., ο Άγιος Ηλίας με υψόμετρο 1040 μ., το όρος Σταυρωτά με υψόμετρο 1140 μ., ο Πύργος με ύψος 1058 μ., αλλά και βουνά με χαμηλότερο υψόμετρο όπως τα βουνά Σκάρος, Στρογγυλό όρος (820 μ.), Σικερό και Αχράδα με υψόμετρο κάτω των 550 μ. Σε πολλά σημεία οι ορεινοί όγκοι πέφτουν απότομα στην θάλασσα σχηματίζοντας απόκρημνες ακτές. Ανάμεσα στα βουνά υπάρχουν οι πεδιάδες της Φλέβας, της Βασιλικής και του Εγκλισμένου.
Το κλίμα του νησιού, είναι μεσογειακό. Διακρίνεται από τη μεγάλη ηλιοφάνεια και τη μικρή νέφωση, κατά τη θερινή περίοδο, ενώ κατά τη χειμερινή δίνει συχνές βροχές, αλλά σπάνια παγετό ή χιόνι. Το καλοκαίρι είναι ζεστό, και οι άνεμοι που επικρατούν κάνουν την ατμόσφαιρα ευχάριστη. Το νησί οφείλει το μεγάλο αριθμό τουριστών που δέχεται κάθε χρόνο και στα μοναδικά αυτά κλιματολογικά χαρακτηριστικά.
Οι πεδιάδες της είναι πολύ εύφορες και παράγουν λάδι, ελιές, σιτηρά κ.λ.π..
Στα βόρεια του νησιού βρίσκουμε την λιμνοθάλασσα που είναι σημαντικός υδροβιότοπος για πολλά είδη πουλιών. Μέσα στην λιμνοθάλασσα υπάρχουν παραδοσιακές ιχθυοκαλλιέργειες.
Αξιοθέατα
- τo κάστρο της Αγίας Μαύρας
- οι ανεμόμυλοι στη Γύρα
- Η λιμνοθάλασσα με τον υγροβιότοπο και το παραδοσιακό ιχθυοτροφείο.
- Ο ελαιώνας με τις υπεραιωνόβιες ελιές στα βόρεια της πόλης της Λευκάδας
- Τα ερείπια της αρχαίας Λευκάδας κοντά στο χωριό Καλλιγόνι.
- Στη νήσο Μαδουρή το σπίτι του Αριστ. Βαλαωρίτη
- Στο Μεγανήσι η σπηλιά του Παπανικολή όπου έβρισκε καταφύγιο στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο το θρυλικό υποβρύχιο Παπανικολής.
- Το καστρομονάστηρο στον Κάλαμο
- Τα παραδοσιακά σπίτια της πόλης με τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους και το μοναδικό αντι-σεισμικό σύστημα.
- Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Λευκάδιος Χερν (Γιακούμο Κοϊζούμι), εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας.
- Το σπίτι της ποιήτριας Κλεαρέτης Δίπλα-Μαλαμου.
Παραλίες
Οι παραλίες της Λευκάδας έχουν ψηφιστεί ως οι καλύτερες της Μεσογείου.
• το Πόρτο Κατσίκι, με τα γαλαζοπράσινα νερά που θεωρείται η καλύτερη παραλία της Μεσογείου
• οι Εγκρεμνοί
• Η μαγευτική αμμουδερή παραλία του Καθίσματος,
• ο Μύλος
• ο Άγιος Νικήτας
• τα Πευκούλια
• ο κόλπος της Βασιλικής με το Αγιοφύλι
• το κοσμοπολίτικο Νυδρί
Κοντά στην πόλη της Λευκάδας
• το Κάστρο
• η Γύρα
• ο Αϊ Γιάννης
• Η Νικιάνα
• το Περιγιάλι
Άθληση – Ψυχαγωγία
- Οι λάτρεις του wind-surfing απολαμβάνουν στις παραλίες της Βασιλικής στα νότια και της Γύρας στον βορά, τους δυνατούς ανέμους.
- Στους Μύλους γίνονται κάθε χρόνο αγώνες kite – surf
- Η πλαγιά του βουνού πάνω από το Κάθισμα είναι ιδανική πίστα εκκίνησης για όσους αγαπούν το αλεξίπτωτο πλαγιάς.
- στο κοσμοπολίτικο Νυδρί είναι διαθέσιμα όλα τα σπορ για θάλασσα και ουρανό water-ski, jet ski , κανό , μπανάνα κλπ
- Καταδύσεις στον εντυπωσιακό βυθό.
- Η ορεινή Λευκάδα με τα πανέμορφα φαράγγια, την πλούσια βλάστηση και τα σπάνια λουλούδια και τα γραφικά μονοπάτια προσφέρεται για περιπάτους και εκδρομές στη φύση.
- mountain – bike στο φαράγγι της Μέλισσας, στο δάσος της Δάφνης
- με τις σχολές ιππασίας και την αερολέσχη Λευκάδας θα κάνετε εξορμήσεις
Εκκλησίες
- Οι εκκλησίες Επτανησιακού ρυθμού με ξυλόγλυπτα τέμπλα όπως ο Άγιος Σπυρίδωνας, η Παναγιά των ξένων, ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, ο Άγιος Δημήτριος, ο Άγιος Μηνάς, ο Άγιος Νικόλαος και ο Παντοκράτορας, στο προαύλιο της οποίας βρίσκεται ο τάφος του ποιητή και πολιτικού Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.
- Ο Άγιος Ιωάννης του Αντζούση έξω από την πόλη η πρώτη κατά την παράδοση εκκλησία της Λευκάδας. Σε αυτή λειτούργησε ο Απ. Παύλος πηγαίνοντας στη Ρώμη.
- Ο ιστορικός ναός της Παναγίας των Βλαχερνών όπου το 1821 συγκεντρώθηκαν οι οπλαρχηγοί και προύχοντες της Ρούμελης και ορκίστηκαν στο Ιερό Ευαγγέλιο πίστη στον αγώνα για απελευθέρωση από τους Τούρκους.
- Η Μονή της Παναγίας της Φανερωμένης του 17ου αιώνα σε ύψωμα με υπέροχη θέα.
Μουσεία
- Το Μουσείο Φωνόγραφου
- Το μουσείο Φωνόγραφου
- Το αρχαιολογικό μουσείο, στην πρωτεύουσα με ευρήματα του νησιού.
- Το Λαογραφικό Μουσείο του Ορφέα.
- Η Δημόσια Κεντρική βιβλιοθήκη με συλλογές βιβλίων και εικόνων
- Το Μουσείο φωνογράφου και παλαιών ενθυμημάτων
- Η Χαραμόγλειος Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη με σπάνια βιβλία, γκραβούρες και χάρτες.
Ιστορία
Τα ίχνη της ζωής στο νησί ξεκινούν από την Νεολιθική εποχή.
Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν τους Λευκαδίτες να παίρνουν μέρος στην ναυμαχία της Σαλαμίνας, στην μάχη των Πλαταιών, τον Πελλοπονησιακό πόλεμο, στην εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και στον πόλεμο εναντίον των Ρωμαίων τον 3ο π.Χ. αιώνα.
Η ιστορία της άρχισε να γράφεται από τα τέλη περίπου του 7ου π.Χ. αιώνα όταν αποίκησαν το νησί οι Κορίνθιοι και άνοιξαν τον ισθμό. Σιγά – σιγά η Λευκάδα εξελίχθηκε σε εμπορικό κέντρο.
Το 1300 χτίζεται στην είσοδο του νησιού το φρούριο της Αγίας Μαύρας , πρότυπο της οχυρωματικής τέχνης των μεσαιωνικών χρόνων.
Το 314 υποτάσσεται στον Κάσσανδρο και το 197 π.Χ. από τους Ρωμαίους, ενώ το 1204 μ.Χ. περνάει στους Βενετούς, το 1477 στους Τούρκους έως το 1684, που την καταλαμβάνει ο Βενετός Μοραζίνης. Κατόπιν το 1815 ακολουθούν οι Άγγλοι ως το 1864. Μετά ακολουθεί την τύχη των υπολοίπων Επτανήσων και ενώθηκε με την Ελλάδα.
Δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι εδώ γεννήθηκαν και έζησαν οι εθνικοί μας ποιητές Αριστοτέλης Βαλαωρίτης και Άγγελος Σικελιανός.
Επίσης Λευκαδίτικης καταγωγής είναι ο εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας Λευκάδιος Χερν.
Πληροφορίες
Πρόσβαση – Συγκοινωνίες
Οδικά – Με Λεωφορείο
Η Λευκάδα είναι το μοναδικό νησί που μπορείτε να επισκεφθείτε με το αυτοκίνητο χωρίς έξοδα φέρι-μποτ, χρησιμοποιώντας τη γέφυρα συνεχούς ροής που την ενώνει με την Ακαρνανία. Η υποθαλάσσια σήραγγα Πρεβέζης-Ακτίου καθιστά εύκολη την πρόσβαση στο νησί από τη βορειοδυτική Ελλάδα αλλά και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας (100 χλμ.), που αποτελεί μια μεγάλη πύλη εισόδου από τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη. Η λειτουργία της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου διευκολύνει σημαντικά τη σύνδεση του νησιού με την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και με το λιμάνι της Πάτρας (170 χλμ.), που αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη πύλη εισόδου από την Ευρώπη.
ΚΤΕΛ Λευκάδας
www.ktel-lefkadas.gr
0030 26450 22364
ΚΤΕΛ Μακεδονίας
Υπεραστικός Σταθμός ΚΤΕΛ Μακεδονίας
0030 2310 595412
ΚΤΕΛ Αθήνας (Κηφισός)
0030 210 5150108
Με Πλοίο
Από το Νυδρί και τη Βασιλική εκτελούνται δρομολόγια για Μεγανήσι, Κεφαλονιά, Ιθάκη και με μικρότερα σκάφη για τα γύρω νησάκια.
Λιμεναρχείο Λευκάδας 0030 26450 22322
Με Αεροπλάνο
Πλησιέστερο αεροδρόμιο Ακτίου Πρέβεζας 0030 26820 26113
Χρήσιμα
Έκταση: 302,5 τ.χλμ.
Πρωτεύουσα: Λευκάδα
Ο Νομός Λευκάδας ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και αποτελείται από τους δήμους Λευκάδος και Μεγανησίου.