Αλεξανδρούπολη
Ο Νομός Έβρου είναι από τους μεγαλύτερους της χώρας και βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας και σε ιδιαίτερα στρατηγικό σημείο.
Ο Έβρος χαρακτηρίζεται από τις φυσικές του ομορφιές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος όπως το Δέλτα του ποταμού Έβρου, το Δάσος της Δαδιάς, τη Σαμοθράκη αλλά και για τα σημαντικά μνημεία ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Υπάρχουν επίσης θαυμάσιες παραλίες και σύγχρονες τουριστικές μονάδες αλλά προσφέρονται και εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως ιαματικός, φυσιολατρικός κ.λ.π.
Αλεξανδρούπολη
Η Αλεξανδρούπολη είναι η πρωτεύουσα και λιμάνι του νομού Έβρου. Παλαιότερα ονομάζονταν Δεδέαγατς και οι κάτοικοι της ήταν λίγοι ψαράδες. Η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται με την δημιουργία της σιδηροδρομικής γραμμής το 1870, που ένωνε την Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη και της έδωσε την δυνατότητα να γίνει εμπορικό κέντρο και να εξάγει τα προϊόντα του νομού. Επίσης η θέση της κοντά στη θάλασσα την ανέδειξε γρήγορα σε κομβικό λιμάνι της χώρας.
Το 1912 καταλήφθηκε από τον ελληνικό στρατό και στη συνέχεια από τους Βούλγαρους. Το 1920, ενσωματώθηκε με την υπόλοιπη Ελλάδα και ονομάστηκε Αλεξανδρούπολη προς τιμήν του βασιλιά Αλέξανδρου.
Σήμερα είναι μια μοντέρνα πόλη με καλή ρυμοτομία και το όμορφο λιμάνι όπου ο επισκέπτης μπορεί να καθίσει και ν’ απολαύσει τον ήλιο και τη θάλασσα.
Αξίζει να επισκεφθείτε το Εκκλησιαστικό Μουσείο, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Χλωρίδας και Πανίδας ‘Εβρου.
Αξιοθέατα
- έξω από την Αλεξανδρούπολη κοντά στο χωριό ‘Αβας βρίσκονται το μεσαιωνικό κάστρο του Πόταμου και το κάστρο του Άβαντα όπου συνυπάρχουν τείχη Μυκηναϊκής, Κλασικής και Βυζαντινής εποχής. Εκεί κοντά σε στενωπό από όπου περνά η σιδηροδρομική γραμμή βρίσκονται πολλά σπήλαια και σε αν από αυτά είναι το παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων με τοιχογραφίες από τον 11ο και 13ο αιώνα.
- Η αρχαία Τραιανούπολη, κοντά στο χωριό Λουτρός, πόλη που ίδρυσε ο ρωμαίος αυτοκράτορας Τραιανός τον 2ο αιώνα μ.Χ. και υπήρξε σημαντικό διοικητικό στρατιωτικό και εκκλησιαστικό κέντρο της Θράκης. Καταστράφηκε το 1206 από τον τσάρο των Βουλγάρων Ιωάννη. Σήμερα σώζονται ερείπια την άλλοτε λαμπρής πόλης μεταξύ των οποίων το κτίριο της “Χάνα” που χτίστηκε τον 14ο αιώνα και χρησίμευε σαν ξενώνας για τους επισκέπτες των ιαματικών λουτρών.
- Ο αρχαιολογικός χώρος του Δορίσκου
- Ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσήμβριας – Ζώνης. Ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. και παλαιότερα ονομάζονταν Μεσήμβρια ενώ μετέπειτα Ζώνη και αποτελούσε μία από τις αποικίες της Σαμοθράκης. Η πόλη αναπτύχθηκε τον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. αλλά άρχισε να παρακμάζει με την Μακεδονική κατοχή και αργότερα όταν αναπτύχθηκαν οι δρόμοι στους Ρωμαϊκούς χρόνους. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως τα τείχη της πόλης, δρόμους, κτίρια, τα ιερά της Δήμητρας και του Απόλλωνα και ένα νεκροταφείο έξω από τα τείχη της πόλης.
- Στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού ‘Εβρου στα σύνορα με την Τουρκία, ο ποταμός ‘Εβρος σχηματίζει ένα Δέλτα. Αποτέλεσμα των φυσικών διεργασιών στην περιοχή είναι να δημιουργούνται διάφοροι σχηματισμοί όπως παραποτάμια δάση, λίμνες, λιμνοθάλασσες, έλη, αμμονησίδες, κανάλια. Έτσι δημιουργήθηκε ένα μοναδικό οικοσύστημα για την διαβίωση ψαριών, εντόμων, ζώων και πουλιών. Ο υγροβιότοπος του Δέλτα προστατεύεται από την διεθνή συνθήκη Ramsar και χαρακτηρίζεται ως περιοχή ειδικής προστασίας.
- Στις Φέρες, που είναι χτισμένη στην θέση της βυζαντινής Βήρας βρίσκεται ο βυζαντινός ναός της Παναγίας Κοσμοσώτειρας που ίδρυσε το 1151 ο πρίγκιπας Ισαάκιος Κομνηνός. Η εκκλησία είναι αριστούργημα αρχιτεκτονικής με θαυμάσιες τοιχογραφίες.
- Το Δάσος της Δαδιάς ανάμεσα στο Σουφλί και την Δαδιά, με πυκνά πεύκα, βελανιδιές και τον προστατευμένο βιότοπο όπου ζουν σπάνια αρπακτικά πουλιά. Υπάρχει ειδικά διαμορφωμένη περιοχή με παρατηρητήρια για την παρακολούθηση τους.
- Το Σουφλί που είναι ξακουστό για τα μεταξωτά και την πλούσια λαογραφική παράδοση. Μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο Μεταξιού και τα παραδοσιακά σπίτια όπου γίνονταν η εκτροφή των κουκουλιών.
Επίσης το Λαογραφικό Μουσείο Μπουρουλίτη “Γνάφαλα” με αξιόλογη συλλογή παλιών αντικειμένων. - Στο Διδυμότειχο θα δείτε τα τείχη γύρω από την ακρόπολη, την βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Δημητρίου. Επίσης το αρχαιότερο τζαμί της Ευρώπης του 15ου αιώνα, τα ερείπια της αρχαίας Πλωτινουπόλεως, το κάστρο του Πυθίου και το Λαογραφικό Μουσείο.
- Στις Καστανιές στις όχθες του ποταμού Άρδα συγκεντρώνονται κάθε χρόνο νέοι από όλο τον κόσμο.
Πληροφορίες
Πρόσβαση – Συγκοινωνίες
Με Λεωφορείο
Από Θεσσαλονίκη και Αθήνα
ΚΤΕΛ Έβρου
www.ktelevrou.gr
0030 25510 26479
ΚΤΕΛ Μακεδονίας
Υπεραστικός Σταθμός ΚΤΕΛ Μακεδονίας
0030 2310 595439
ΚΤΕΛ Αθήνας (Κηφισός)
0030 210 5133280
Με τραίνο
ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Δρομολόγια – Κέντρο Εξυπηρέτησης: 14511
Με αεροπλάνο
Κρατικός αερολιμένας Αλεξανδρούπολης “Δημόκριτος”
0030 25510 89300 & 89305
Με πλοίο
Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης 0030 25513 56200
Χρήσιμα
Έκταση: 4.242 τ.χλμ.
Πρωτεύουσα: Αλεξανδρούπολη
Βουνά:
Ο Νομός Έβρου ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και αποτελείται από τους δήμους: Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σαμοθράκης και Σουφλίου.