ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ: Λέσβος - Μυτιλήνη

Μυτιλήνη ΛιμάνιΗ κατάφυτη από πευκοδάση και ελαιώνες Λέσβος κατοικείται από περίπου 91.000 κατοίκους. Αμέτρητες φυσικές ομορφιές, ένα τέλειο κλίμα και πολλά αξιοθέατα συνθέτουν μια πανέμορφη εικόνα που μένει για πάντα στον επισκέπτη.

Η πόλη της Μυτιλήνης, πρωτεύουσα του νησιού  είναι απλωμένη σε εφτά λόφους, και αποτελεί την έδρα του νομού Λέσβου που περιλαμβάνει και τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο.
Τα πανέμορφα Μήθυμνα ή αλλιώς Μόλυβος κατοικούνται από τους αρχαίους χρόνους και είναι η πατρίδα του ποιητή και κιθαρωδού Αρίωνα με τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια, τα πλακόστρωτα και τα αρχοντικά.

Φημισμένα είναι τα τοπικά προϊόντα της Λέσβου που δεν πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε. Το ελαιόλαδο, το ούζο, το λαδοτύρι, τα αλίπαστα, τα παραδοσιακά γλυκά, αλλά και τα ζυμαρικά και αρτοσκευάσματα.


Ιστορία

Ρωμαικό Υδραγωγείο
Ρωμαικό Υδραγωγείο στη Μόρια
Το νησί πήρε το όνομα του από το Λέσβο που έφτασε με τους Λαπήθες από τη Θεσσαλία και εγκαταστάθηκε στην περιοχή. Η Λέσβος έφτασε στην μεγαλύτερη οικονομική και πολιτισμική ακμή της κατά την Αρχαϊκή περίοδο (7ος -6ος αι. π.Χ.), στηριζόμενη στην ναυτιλία και την αμπελουργία. Οι Λέσβιοι ίδρυσαν πολλές αποικίες τόσο στα μικρασιατικά παράλια (Μυτιληναίων Αιγιαλός) όσο και στην Θράκη και την Αίγυπτο. Δύο από τις μεγαλύτερες μορφές που ανέδειξε το νησί κατά την περίοδο της ακμής του ήταν ο ποιητής Αλκαίος και η Σαπφώ, μια από τις λίγες ποιήτριες της εποχής. Παράλληλα με την ποίηση, ιδιαίτερη άνθηση γνώρισαν στη Λέσβο τα γράμματα, οι τέχνες και η μουσική. Το νησί υπήρξε μέλος της Α' και Β' Αθηναϊκής Συμμαχίας ενώ υποτάχθηκε μαζί με τις μικρασιατικές αποικίες του δύο φορές στους Πέρσες.

Κατά την Βυζαντινή περίοδο το νησί αναδείχθηκε σε εμπορικό και πνευματικό κέντρο, χάρη στα πολλά μοναστήρια του με σημαντικότερο τη μονή Λείμώνος. Η Λέσβος πέρασε στους Γατελούζους το 1355 σαν προίκα της αδερφής του Αυτοκράτορα Ιωάννη Παλαιολόγου Ε', Μαρίας. Οι Τούρκοι την κατέλαβαν το 1462 αλλά η πνευματική συμβολή του νησιού ήταν σημαντική ακόμα και τότε. Απελευθερώθηκε και προσαρτήθηκε με την Ελλάδα στις 8 Νοεμβρίου του 1912 από μοίρα του Ελληνικού στόλου υπό τον ναύαρχο Κουντουριώτη. Μετά την μικρασιατική καταστροφή το 1922 περίπου 24.000 πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο νησί.

Εκτός από τους αρχαίους Αλκαίο και Σαπφώ, η Λέσβος συνεχίζει να είναι πατρίδα ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών όπως του Στρατή Μυριβήλη, του Αργύρη Εφταλιώτη και του Οδυσσέα Ελύτη (γεννήθηκε στο Ηράκλειο αλλά η καταγωγή του ήταν από εδώ), του Θεόφιλου, του Στρατή Ελευθεριάδη, του Γεωργίου Ιακωβίδη κ.α. .

Χάρτης Περιοχής
Λέσβος - Μυτιλήνη