ΘΕΣΣΑΛΙΑ: ΤΡΙΚΑΛΑ - Νομός Τρικάλων

Γενικά

Ο νομός Τρικάλων είναι κυρίως ορεινός με εκπληκτικά ορεινά τοπία και δάση.
Τα Τρίκαλα είναι μια όμορφη σύγχρονη πόλη, επίπεδη και με πολύ καλή ρυμοτομία, δρόμους και μεγάλες πλατείες. Είναι χτισμένη στην θέση της αρχαίας Τρίκκης γνωστή από τα χρόνια του 'Ομηρου. Θεωρείται ότι ήταν η γενέτειρα του Ασκληπιού. Την πόλη διασχίζει ο ποταμός Ληθαίος που με τα πλούσια νερά του και τις γέφυρες του, της χαρίζει σπάνια ομορφιά. Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε την κεντρική γέφυρα που είναι τοξωτή και είναι μόνο για πεζούς.

Αξιοθέατα της πόλης είναι το Φρούριο που χτίστηκε την εποχή του Ιουστινιανού και μέσα στο φρούριο αξίζει να δείτε το ρολόι της πόλης και το υπαίθριο θέατρο. Στο κέντρο των Τρικάλων τα ερείπια του περίφημου Ασκληπιείου της αρχαίας Τρίκκης. Το Βαρούσι, παλιά αρχοντική συνοικία με παραδοσιακά σπίτια. Επίσης το Κουρσούμ Τζαμί που χτίστηκε τον 16ο αιώνα και ανακατασκευάστηκε το 1996 από τον Δήμο Τρικάλων.

Αξιοθέατα

. η μοναδικής ομορφιάς διαδρομή Πύλη - Ελάτη - Περτούλι στην Πίνδο με τα δάση και τα καθάρια νερά του Ασπροπόταμου. Η περιοχή είναι τουριστική με ωραία ξενοδοχεία, χιονοδρομικό κέντρο αλλά και τις υπέροχες εκκλησίες όπως την βυζαντινή Πόρτα Παναγιά του 1238 μ.Χ. με πανέμορφα ψηφιδωτά και την Μονή Δουσίκου.

. το σπήλαιο της Θεόπετρας στην περιοχή της Καλαμπάκας όπου έχουν βρεθεί αποτυπώματα ηλικίας 46.000 ετών.

. ο ιστορικός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου του 11ου αιώνα στην Καλαμπάκα.

. ο προϊστορικός οικισμός στην Πλατιά Μαγούλα στο Ζάρκο.

Χάρτης Περιοχής
Νομός Τρικάλων