ΘΕΣΣΑΛΙΑ: ΜΕΤΕΩΡΑ - Νομός Τρικάλων

Γενικά

ΜετέωραΤα Μετέωρα είναι ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία στον κόσμο και το πιο σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα μετά το 'Αγιο Όρος.

Είναι ομάδα επιβλητικών βράχων απότομων και ψηλών, στους πρόποδες των Καμβουνίων βουνών και σε απόσταση 9 χλμ. από την Καλαμπάκα. Στην κορυφή τους ήρθαν και εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι ασκητές μοναχοί τον 11ο αιώνα και από τον 14ο αιώνα μ.Χ. χτίστηκαν πολλά μοναστήρια. Αρχικά ήταν 24 με πολλά ερημητήρια και ασκητάρια πάνω στους βράχους, αργότερα ελαττώθηκαν σε 14, ενώ σήμερα σώζονται και λειτουργούν μόνο έξι: του Μεγάλου Μετέωρου, του Βαρλαάμ, του Ρουσανού, της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, και του Αγίου Στεφάνου, όλα αντρικά, εκτός από το τελευταίο.

Μετέωρα Τα μοναστήρια που σώζονται σήμερα προσελκύουν έντονα το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού, αλλά και των ειδικών για την ιστορία τους, τα μνημεία και τη θαυμάσια φυσική ομορφιά τους.

Οι μοναχοί των Μετεώρων πρόσφεραν πολλά στην καλλιτεχνική παραγωγή των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Αξιόλογα είναι τα μνημεία μοναστηριακής αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής. Τα μνημεία της ζωγραφικής διακρίνονται σε τοιχογραφίες που καλύπτουν όλες τις εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων των ναών, σύμφωνα με τη διάταξη και την τεχνοτροπία της τελευταίας βυζαντινής περιόδου, και σε φορητές εικόνες. Οι τελευταίες κοσμούσαν τα τέμπλα και τα προσκυνητάρια ναών και παρεκκλησιών. Οι αρχαιότερες φυλάσσονται σήμερα στα σκευοφυλάκια των μοναστηριών. Στο ναό του Μεγάλου Μετεώρου σώζονται αξιόλογα δείγματα τοιχογραφιών, που διακρίνονται για την εκφραστική τους δύναμη. Στο νάρθηκα του μοναστηριού Βαρλαάμ σώζονται τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα τοιχογραφιών των Μετεώρων.

Χάρτης Περιοχής
Νομός Τρικάλων