ΘΕΣΣΑΛΙΑ: ΛΑΡΙΣΑ - Νομός Λαρίσης

Γενικά

ΛάρισαΗ Λάρισα είναι η πρωτεύουσα του νομού Λαρίσης και βρίσκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού Πηνειού και βορειοανατολικά του εύφορου Θεσσαλικού κάμπου. Είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας με πλούσια ιστορία από την παλαιολιθική εποχή. Σύμφωνα με τη μυθολογία n πόλη κτίστηκε από τον Λάρισο γιο του Πελασγού. Η Λάρισα ήταν πρωτεύουσα της Πελασγιώτιδας, μια από τις τέσσερις τετραρχίες της Θεσσαλίας και γνώρισε ιδιαίτερη ακμή τον 6ο και 5ο αιώνα π.Χ. αλλά και κατά την Βυζαντινή εποχή.
Αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν φέρει στο φως πολλά ευρήματα με σημαντικότερα τα δύο αρχαία θέατρα. Το πρώτο βρίσκεται στην νότια πλαγιά του λόφου Φρούριο και χτίστηκε στο τέλος του 3ου π.Χ. αιώνα και χρησιμοποιούνταν μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους οπότε και χτίστηκε το δεύτερο πιο μικρό θέατρο.
Η Λάρισα ως το 1423 που κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς δέχτηκε επιδρομές από Γότθους, Βησιγότθους, Φράγκους, Βούλγαρους και Σέρβους.

Η Λάρισα σήμερα είναι μια σύγχρονη πόλη που σφύζει από ζωή με πολλές βιομηχανίες και έντονη εμπορική δραστηριότητα.
Αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της Λάρισας.
Στον νομό Λάρισας παράγονται σιτηρά, βαμβάκι, καπνό, λαχανικά, κρασί και τσίπουρο (Τύρναβος) που θεωρείται από τα καλύτερα της Ελλάδας.

Έθιμα

Τα έθιμα και οι παραδόσεις της Λάρισας δεν διαφέρουν από τα έθιμα και τις παραδόσεις που χαρακτηρίζουν άλλες ελληνικές περιοχές. Τα συναντάμε κυρίως στις γιορτές, τους γάμους και τις χαρές του κόσμου.
Κάθε χρόνο όμως, στις 25 Σεπτεμβρίου, γίνεται στο Αλκαζάρ το Πανηγύρι της Λάρισας. Παλιά ήταν μια μεγάλη ζωοπανήγυρης. Σήμερα είναι μια εμποροπανήγυρις. Οι χωρικοί φέρνουν τα διάφορα προϊόντα τους, οι έμποροι τα δικά τους και γίνεται πανζουρλισμός. Στο πανηγύρι αυτό πουλιέται ο φημισμένος χαλβάς Φαρσάλων.

Χάρτης Περιοχής
Νομός Λαρίσης