ΘΕΣΣΑΛΙΑ: ΚΑΡΔΙΤΣΑ - Νομός Καρδίτσας

Γενικά

Καρδίτσα - Δημοτική Αγορά Ο νομός Καρδίτσας βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Θεσσαλίας και είναι ο μικρότερος από τους τέσσερις της Θεσσαλίας. Στην δυτική του πλευρά η οροσειρά των Αγράφων και της Πίνδου με πανέμορφα ορεινά τοπία και από την άλλη απλώνεται ο εύφορος θεσσαλικός κάμπος. Τον νομό διασχίζουν πολλά ποτάμια που τρέφουν τη γη και ποτίζουν τον κάμπο.
Ευρήματα σε όλο τον νομό μαρτυρούν ότι η περιοχή κατοικούνταν από τα 6.000 π.Χ. Λόγω της γεωγραφικής του θέσης αποτελούσε σημείο συνάντησης λαών και πολιτισμών. Η περιοχή ήταν τμήμα της αρχαίας Θεσσαλιώτιδας που μαζί με την Φθιώτιδα, την Ιστιαιώτιδα και την Πελασγιώτιδα αποτελούσαν την Θεσσαλική Τετράδα, ένα είδος συμμαχίας. Τρεις πόλεις της περιοχής αναφέρονται και από τον 'Ομηρο στην Ιλιάδα επειδή πήραν μέρος στον Τρωικό πόλεμο.
Κατά την Βυζαντινή περίοδο η περιοχή γνώρισε πολλούς εισβολείς. Από εκείνη την εποχή σώζονται αρκετά μνημεία κυρίως εκκλησίες και μοναστήρια αλλά και το σημαντικό βυζαντινό κάστρο του Φαναρίου.
Από τον 15ο αιώνα εγκαθίστανται οι Τούρκοι και εκμεταλλεύονται την εύφορη θεσσαλική γη. Αξιοσημείωτη ήταν η συνεισφορά των ανθρώπων στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 και τελικά απελευθερώθηκε με την συνθήκη της Θεσσαλίας το 1881. Τα χρόνια της απελευθέρωσης ακολουθούν οι αγώνες των αγροτών για δίκαιη κατανομή της γης από τους τσιφλικάδες με αποκορύφωμα την εξέγερση στο Κιλελέρ το 1910.
Στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο η συμμετοχή του πληθυσμού στην αντίσταση ήταν μεγάλη με χαρακτηριστικό παράδειγμα το συμμαχικό αεροδρόμιο που λειτουργούσε στο οροπέδιο Νεβρόπολης και η Καρδίτσα ήταν η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε στην Ευρώπη.
Η πόλη της Καρδίτσας ιδρύθηκε την εποχή της Τουρκοκρατίας και ήταν έδρα του τουρκικού στρατού. Το 1822 πανούκλα αποδεκάτισε τον πληθυσμό αλλά μετά την απελευθέρωση της το 1881 θα αναγεννηθεί και πάλι και θα αποτελέσει σημαντικό εμπορικό κέντρο.

Χάρτης Περιοχής
Νομός Καρδίτσας