Νομός Ευβοίας - ΧΑΛΚΙΔΑ

Η Εύβοια είναι νησί αλλά και ηπειρωτική περιοχή που απλώνεται κατά μήκος της βορειοανατολικής ακτής της Στερεάς Ελλάδας. Η Εύβοια τα συνδυάζει όλα: πλούσια βλάστηση και όμορφα δάση αλλά και ακτές με όμορφες παραλίες και αμμουδιές.
Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί σε έκταση μετά την Κρήτη και βρίσκεται σε προνομιακή γεωγραφική θέση.


Χαλκίδα

Χαλκίδα - στενό ΕυρίπουΗ πρωτεύουσα του νησιού, η Χαλκίδα «ενώνει» το νησί με την ηπειρωτική Ελλάδα με την νέα κρεμαστή γέφυρα αλλά και με την παλιά κινητή γέφυρα όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το ιδιαίτερο παλιρροιακό φαινόμενο - μοναδικό χαρακτηριστικό της Χαλκίδας. Η Χαλκίδα είναι μια πανέμορφη πόλη που απλώνεται στο Ευβοϊκό κόλπο και είναι ιδιαίτερα σημαντική από γεωγραφική άποψη και υπήρξε πάντα σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών.


στην Χαλκίδα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε

Χαλκίδα • την παλιά κινητή γέφυρα και να δείτε το παλιρροϊκό φαινόμενο στο στενό του Ευρίπου.

• το κάστρο Καράμπαμπα, χτισμένο σε στρατηγική θέση πάνω στο λόφο Φούρκα της βοιωτικής ακτής καθώς ελέγχει τα στενά του Ευρίπου και την πόλη της Χαλκίδας. Η θέση του Κάστρου ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Κάνηθο. Μέσα στον περίβολο του κάστρου υπάρχει ναός αφιερωμένος στον Προφήτη Ηλία, που χρονολογείται από το 1895.

Νότια από την Χαλκίδα προς Λάμψακο, Βασιλικό και Λευκαντή ο επισκέπτης θα συναντήσει τη μικρή αλλά εύφορη πεδιάδα του Λήλαντα ποταμού, για την οποία πολέμησαν στην αρχαιότητα οι δύο ισχυρές πόλεις - κράτη της Εύβοιας. Η Χαλκίδα και η Ερέτρια.


Χάρτης Περιοχής
Εύβοια