Αρχή
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: ΑΘΗΝΑ - Νομός Αττικής

ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
   ΑΓΡΙΝΙΟ

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
   ΑΘΗΝΑ

ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
   ΛΕΙΒΑΔΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
   ΧΑΛΚΙΔΑ

ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
   ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
   ΛΑΜΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΟΣ
   ΑΜΦΙΣΣΑ

Γενικά

Αθήνα, το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, της κουλτούρας, των τεχνών και των επιστημών. Είναι η πόλη στην οποία γεννήθηκε και άνθισε η δημοκρατία. Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, η Αθήνα πήρε από το όνομά της από την Θεά της σοφίας, την Αθηνά, η οποία έγινε η προστάτιδα της πόλης. Η μοντέρνα Αθήνα, χτισμένη κυρίως από τσιμέντο, αν και όχι τόσο μεγαλοπρεπής όσο η αρχαία πόλη, παραμένει ακόμα γοητευτική και φιλόξενη. Η αρμονική συνύπαρξη των νεοκλασικών με τα αρχαία κτίσματα, έχοντας το κάθε ένα την δική του ιστορία, προσδίδουν στο κέντρο της Αθήνας μία έντονη αίσθηση μεγαλοπρέπειας.

Αξιοθέατα

Το σύμβολο της πόλης, η Ακρόπολη, στολισμένη με τον Παρθενώνα, ορατή από σχεδόν όλες τις μεριές της πόλης, στέκεται σιωπηλή, ατενίζοντας το Αιγαίο Πέλαγος. Αυτό το θαύμα του κόσμου κατορθώνει να μαγεύει, χωρίς εξαίρεση, όλους όσους την επισκέπτονται. Μπαίνοντας στην Ακρόπολη, περνάτε πρώτα από τα Προπύλαια, την αρχαία είσοδο, καθώς και το Ναό της Αθηνάς Νίκης . Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει ο Παρθενώνας, ένα πραγματικό αρχιτεκτονικό θαύμα. Στα αριστερά του Παρθενώνα, βρίσκεται το Ερεχθείο, ο ναός με τις 6 κολώνες σε σχήμα γυναίκας, τις φημισμένες Καρυάτιδες. Πέντε από τις αυθεντικές Καρυάτιδες εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο περιλαμβάνει ανεκτίμητες συλλογές γλυπτών. Δυστυχώς, μόνο μερικά κομμάτια από την Ακρόπολη βρίσκονται στο μουσείο, μιας και ο λόρδος Έλγιν απέσπασε τα υπόλοιπα, τα οποία βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο.
Γύρω από την Ακρόπολη μπορείτε να επισκεφθείτε το αρχαίο θεάτρου του Διονύσου, το Ωδείο του Ηρώδου Αττικού, όπως και την αρχαία αγορά. Το Μουσείο της αγοράς στεγάζεται στην Στοά του Αττάλου, αρχαίο κτίριο, στο οποίο γινόντουσαν συνάξεις. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας διακρίνεται ανάμεσα στα 10 πρώτα μουσεία στον κόσμο. Τα εκθέματά του συμπεριλαμβάνουν χρυσά ευρήματα από τις Μυκήνες, εντυπωσιακά Μινωικά ψηφιδωτά από την Σαντορίνη, όπως και πολλά άλλα μοναδικά κομμάτια. Μία εξαιρετική συλλογή Κυκλαδικής Τέχνης στεγάζεται στο Μουσείο Γουλανδρή - Κυκλαδικής Τέχνης. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Παναθηναϊκό Στάδιο, το εντυπωσιακό Καλλιμάρμαρο, εκεί που αναβίωσαν οι Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Αξίζει να κάνετε μία βόλτα στα δρομάκια της Πλάκας, την παλιά πόλη της Αθήνας, με τα νεοκλασικά σπίτια και τα μικρά γραφικά καφέ. Η αγορά στο Μοναστηράκι είναι ανοιχτή καθημερινά, αλλά κυρίως την Κυριακή, γίνεται ένα εύθυμο παζάρι, το οποίο προσφέρει ακόμα και τα πιο ασυνήθιστα πράγματα. Μπορείτε επίσης να πάρετε το τραίνο και να πάτε στον Πειραιά. Από εκεί περπατήστε ή πάρτε ένα από τα λεωφορεία που πάνε στο Μικρολίμανο και απολαύστε τον ήλιο και τη θάλασσα με λίγο ουζάκι, σε ένα από τα αμέτρητα καφέ κατά μήκος της ακτής, θαυμάζοντας τα σκάφη και τα κοντινά νησάκια.

Χάρτης Περιοχής
Νομός Αττικής