Σποράδες - Σκύρος

Η Σκύρος βρίσκεται στην καρδιά του Αιγαίου, στις Βόρειες Σποράδες πολύ κοντά στην Εύβοια όπου και ανήκει διοικητικά. Είναι το μεγαλύτερο νησί των Σποράδων και η έκταση της φθάνει τα 210 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Σκύρος πόληΟι φυσικές της ομορφιές θα σας συνεπάρουν. Πανέμορφες παραλίες , σπηλιές και πυκνά πευκοδάση παραδοσιακά άσπρα σπίτια με τις χαρακτηριστικές επίπεδες στέγες και γραφικά σοκάκια. Το βόρειο μέρος είναι καταπράσινο με πεύκα και καλλιέργειες ενώ αντίθετα στο νοτιοανατολικό κυριαρχούν το πετρώδες έδαφος και οι θάμνοι. Εδώ στο όρος Κόχυλας και στο οροπέδιο Άρι ζουν τα διάσημα Σκυριανά αλογάκια μοναδικά στον κόσμο που θυμίζουν μικρογραφία αλόγου με ύψος περίπου ένα μέτρο και χοντρό λαιμό. Το Σκυριανό αλογάκι έχει αρχαία ρίζα και το συναντάμε να απεικονίζεται σε αρχαία ανάγλυφα.
Σκύρος παραλία
Η πόλη της Σκύρου είναι κτισμένη αμφιθεατρικά γύρω από το βυζαντινό κάστρο, που χτίστηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης. Τα σπίτια είναι χτισμένα πολύ κοντά και γύρω από το κάστρο από το φόβο των επιδρομών και είναι σε σχήμα κύβου. Λόγω των μικρών χώρων η διαρρύθμιση είναι εφευρετική για να χωρέσει όλα τα οικιακά είδη. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την τοπική αρχιτεκτονική, τα περίτεχνα ξυλόγλυπτα και τα βυζαντινής θεματικής προελευσης κεραμικά.


ΑΣκύρος αλογάκιαν αγαπάτε τη φύση, θα βρείτε μοναδικά φυτά όπως τη μαύρη «τουλίπα» και την άγρια ορχιδέα, καθώς και το σπάνιο γεράκι Μαυροπετριτη . Τα γεωργικά προϊόντα της Σκύρου είναι μοναδικά , γιατί οι άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής . Τυρί, μέλι, βότανα κρέας, ψάρια και θαλασσινά είναι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην Σκυριανή κουζίνα που θα σας εντυπωσιάσει με την ποιότητα της.

Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας επιτρέπει την άσκηση πολλών αθλημάτων, όπως η πεζοπορία σε όμορφα φυσικά μονοπάτια, ορειβασία, ποδηλασία, wind surfing, θαλάσσιο σκι, καταδύσεις, ενώ είναι ιδανικό για off-road διαδρομές με μοτοσικλέτες ή 4x4 οχήματα.

Εκδηλώσεις

Ανάλογα με την εποχή που θα επισκεφθείτε το νησί θα δείτε δημοφιλή παραδοσιακά έθιμα όπως τα πολυάριθμα παραδοσιακά πανηγύρια , το Σκυριανό παραδοσιακό γάμο, και το παραδοσιακό καρναβάλι την Αποκριά.
Τα τελευταία χρόνια η Σκύρος φιλοξενεί ένα από τους αγώνες του Παγκοσμίου Κύπελλου Ποδηλασίας Δρόμου Ερασιτεχνών.

Ιστορία

ΣκύροςΗ Σκύρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης υπήρξε εμπορικό κέντρο από την εποχή της χαλκοκρατίας και ανέπτυξε σχέσεις με τις Κυκλάδες, το Βόρειο Αιγαίο αλλά και την ηπειρωτική Ελλάδα.
Σύμφωνα με την μυθολογία εδώ στο παλάτι του βασιλιά Λυκομήδη, έκρυψε η Θέτις τον γιο της Αχιλλέα, ντυμένο γυναίκα για να μην πάει στον Τρωικό πόλεμο. Επίσης εδώ πέθανε ο Θησέας.
Στα 470 π.Χ. το νησί κατέκτησε ο αθηναίος στρατηγός Κίμωνας και έδιωξε τους πειρατές που την χρησιμοποιούσαν σαν ορμητήριο.
Την περίοδο της Ρωμαϊκής κυριαρχίας στο νησί έγιναν λατομεία για την περίφημη σκυριανή λίθο και τα χρωματιστά της μάρμαρα. Το νησί κατακτήθηκε από Ενετούς και Τούρκους και περιήλθε στην Ελλάδα το 1830.

Χάρτης Περιοχής
Χάρτης Σκύρου