Σποράδες - Αλόννησος

Η Αλόννησος είναι γνωστή για την απαράμιλλη φυσική της ομορφιά. Έχει πευκόφυτες περιοχές στο νότιο μέρος της με περιπατητικά μονοπάτια και πανέμορφα τοπία, αλλά και παραλίες με κρυστάλλινα νερά.

Λόγω της θέσης της, η Αλόννησος υπήρξε πέρασμα των θαλάσσιων δρόμων του Αιγαίου. Στην διάρκεια της ιστορίας της παρουσιάζεται με διάφορα ονόματα όπως Ίκος, Ευώνυμος, Λιοδρόμια και Χιλιοδρόμια. Δεν ταυτίζεται με την αρχαία Αλόννησο η οποία μάλλον ήταν το γειτονικό νησί Κυρά Παναγιά. Υπήρξε εμπορικός σταθμός κατά την Μινωική περίοδο και άκμασε χάρη στην ανάπτυξη της αμπελουργίας και το κρασί της για το οποίο φημίζεται και σήμερα. Στο Κοκκινόκαστρο θεωρείται ότι βρίσκονται η αρχαία πόλη Ίκος και έχουν βρεθεί απομεινάρια της οχύρωσης και οικοδομημάτων.

Το 1992 ιδρύθηκε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου - Βόρειων Σποράδων για την προστασία της φώκιας Μονάχους-Μονάχους (monachus-monachus) ενός από τα πιο σπάνια θηλαστικά της Μεσογείου. Το Θαλάσσιο πάρκο είναι ένας μοναδικός βιότοπος που εκτός από την προστασία ασχολείται και με την έρευνα και την περίθαλψη της Μεσογειακής φώκιας και άλλων ειδών.

Το Πατητήρι είναι το λιμάνι της Αλοννήσου και εμπορικό κέντρο του νησιού και το όνομά του προέρχεται από τα πατητήρια των σταφυλιών που υπήρχαν εδώ.

Η Χώρα ή Αλόννησος είναι η πρωτεύουσα του νησιού χτισμένη στην κορυφή του λόφου με παραδοσιακούς οικισμούς από πετρόχτιστα σπίτια με πολύχρωμα παράθυρα και πόρτες.
Η Αλόννησος αποτελεί ιδανικό προορισμό για περιπατητές. Διαδρομές με λιθόστρωτα μονοπάτια δίνουν τη δυνατότητα να απολαύσετε την φύση που είναι πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα. Η Αλόννησος φιλοξενεί την έδρα της Διεθνούς Ακαδημίας Κλασικής Ομοιοπαθητικής.

ΚΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ή ΠΕΛΑΓΟΝΗΣΙ
Νησί αφιερωμένο στην Θεοτόκο στα βορειοανατολικά της Αλοννήσου. Στην κορυφή του βουνού βρίσκεται η μονή της Κυρά Παναγιάς, μετόχι του Αγίου Όρους.

ΠΙΠΕΡΙ
Είναι το κέντρο του Θαλάσσιου Πάρκου. Οι ακτές του είναι απόκρημνες και σχηματίζουν πολλές σπηλιές. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο οι μεσογειακές φώκιες monachus-monachus αλλά και σπάνια πουλιά. Το νησί σκεπάζει πυκνό δάσος πεύκης.

ΓΙΟΥΡΑ
Νησί με απόκρημνες ακτές και ιδιαίτερο ορεινό ανάγλυφο. Στη Γιούρα ζει σπάνιο αγριοκάτσικο και διάφορα είδη σπάνιων πουλιών. Εδώ θεωρείται ότι είναι η σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου. Στη σπηλιά έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά ευρήματα ανθρώπινης δραστηριότητας που χρονολογούνται από το 9.000 π.Χ.

ΨΑΘΟΥΡΑ
Το βορειότερο νησί των Σποράδων με το ηφαιστιογενές πέτρωμα και τα κρυστάλλινα νερά.

Χάρτης Περιοχής
Αλόννησος