ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: ΤΡΙΠΟΛΗ - Νομός Αρκαδίας

Γενικά

Η πρωτεύουσα του νομού Αρκαδίας κατοικείται από 25.000 περίπου κατοίκους και απέχει 165 χλμ. από την πρωτεύουσα. Η Τρίπολη ιδρύθηκε στις αρχές του 14ου αιώνα και ήταν γνωστή με το ιστορικό της όνομα Τριπολιτσά μέχρι τα τέλη του 19ου. Χτισμένη σε υψόμετρο 650μ. μέσα σε ένα κατάφυτο και γόνιμο οροπεδιο εύκολα επικράτησε στα χωριά και τις πόλεις της περιοχής. . Η πόλη περιβάλλεται από τους ορεινούς όγκους του Αρτεμίσιου, του Παρθένιου και του Μαίναλου.
Σήμερα η Τρίπολη αποτελεί σημαντικό αγροτικό, εμπορικό και συγκοινωνιακό κέντρο της Πελοποννήσου. Διαθέτει πολλά σύγχρονα οικοδομήματα, πλήθος νεοκλασσικών, μεγάλες πλατείες και καταπράσινα πάρκα.Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται το Μαλλιαροπούλειο Ίδρυμα, το οποίο στεγάζεται σε νεοκλασσικό κτήριο, το σπίτι του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη (1896-1928) και το Δικαστικό Μέγαρο στην πλατεία Άρεως. Στην ίδια πλατεία βρίσκεται και ο αδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και στη βάση του μνημείου φυλάσσονται τα οστά του ήρωα.
Η περιοχή παρουσιάζει και έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφού σε μικρή απόσταση από την πόλη μπορεί κανείς να επισκεφθεί τις αρχαίες πόλεις της Τεγέας (10 χλμ.) της σημαντικότερης πόλης της Αρκαδίας στην αρχαιότητα, της Μαντίνειας (12 χλμ.) και της Ασέας (17 χλμ.).
Τέλος, αρκετά μοναστήρια και εκκλησίες προσδίδουν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην περιοχή όπως το μοναστήρι της Παναγιας της Επάνω Χρέπας (10 χλμ.), το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου των Βαρσών (12χλμ.) με σημαντικές αγιογραφίες και εικόνες, το μοναστήρι της Γοργοεπήκοου (17 χλμ.) χτισμένο το 10 αιώνα και το μοναστήρι των Καλτέζων(31 χλμ.) όπου συνεδρίασε η πρώτη Πελοποννησιακή Γερουσία (1821).

Χάρτης Περιοχής
Νομός Αρκαδίας