ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: ΠΑΤΡΑ - Νομός Αχαϊας

Γενικά

Πρωτεύουσα του νομού Αχαΐας η Πάτρα έχει 160.500 κατοίκους και απέχει 219χλμ. από την Αθήνα.
Στην πόλη υπάρχουν δεκάδες αξιοθέατα που μαρτυρούν την ιστορική παρουσία της Πάτρας ανά τους αιώνες. Αξιοθαύμαστα κατάλοιπα της Ρωμαϊκής περιόδου φανερώνουν την ακμή της εκείνη την περίοδο. Ανάμεσα τους το Ρωμαϊκό Ωδείο που βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Γεωργίου χτισμένο λίγο πριν το 161 μ.Χ. και το οποίο σήμερα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, το Ρωμαϊκό αμφιθέατρο του 1ου μ.Χ. αιώνα, το Ρωμαϊκό υδραγωγείο και τα δύο Ρωμαϊκά Νυμφαία που λειτουργούσαν ως χώροι αναψυχής με κήπους και πίδακες νερού. Επιβλητικό είναι και το Φρούριο Πατρών το οποίο ανεγέρθηκε κατά το β' μισό του 6ου αι. μ.Χ. πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης. Το Φρόυριο ανά τους αιώνες έπαιζε σημαντικότατο ρόλο στην άμυνα της πόλης αλλά λειτούργησε και ως διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο μέχρι τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανοικοδομημένο πολλές φορές από τους εκάστοτε κατακτητές μεταξύ άλλων περιλαμβάνει οικοδομικό υλικό από τους ναούς της Άρτεμης (Λαφρίας) και της Αθηνάς (Παναχαΐδος). Από το κάστρο η θέα της πόλης και του λιμανιού είναι καταπληκτική. Πολλές είναι και οι εκκλησίες της πόλης με ιδιαίτερη ιστορική και θρηκευτική σημασία. Μια από αυτές είναι η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, πολιούχου της πόλης, όπου φυλάσσονται τμήμα από τον σταυρό του μαρτυρίου του Απόστολου καθώς και η κάρα του. Τέλος η εκκλησία του Παντοκράτορα με τους χάλκινους τρούλους της, χτισμένη γύρω στο 900 μ.Χ. πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού του Δία, η οποία κατα την Τουρκοκρατία λειτουργούσε ως τζαμί, ενώ το 1828 χρησιμοποιήθηκε σαν νοσοκομείο για τους στρατιώτες του Μεζόν, υπήρξε ο πρώτος καθεδρικός ναός της Πάτρας.
Κατά την περίοδο των Απόκρεων η Πάτρα αποτελεί τον τόπο συνάντησης χιλιάδων επισκεπτών αφού στην πόλη λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο Καρναβάλι της Ελλάδας. Ο Δήμος της πόλης οργανώνει σειρά εκδηλώσεων την περίοδο αυτή με αποκορύφωμα την παρέλαση των αρμάτων και στο τέλος το κάψιμο του καρνάβαλου.
Σήμερα η Πάτρα αποτελεί οικονομικό, συγκοινωνιακό και τουριστικό κέντρο με έντονη ζωή και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας. Η πόλη χωρίζεται στην Πάνω και την Κάτω πόλη και έχει σωστή ρυμοτομία με πλατείες, πάρκα και όμορφους κήπους.

Χάρτης Περιοχής
Νομός Αχαίας