ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: ΝΑΥΠΛΙΟ - Νομός Αργολίδας

Γενικά

ΝαύπλιοΤο Ναύπλιο, η πρωτεύουσα του νομού Αργολίδας, απέχει 148 χλμ. από την Αθήνα και έχει πληθυσμό 14.000 κάτοικους. Ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας και διαθέτει πλήθος νεοκλασσικών κτηρίων, ιστορικών πλατείων, παλιών εκκλησιών, βενετσιάνικων μπαλκονιών και τούρκικων τζαμιών.
Στο πασίγνωστο Παλαμήδι μπορεί κανείς να θαυμάσει τα ερείπια επτά οχυρών και πολλά κελιά που χρησίμευαν ώς φυλακές καθώς και το ιστορικό εκκλησάκι του Αγ. Ανδρέα που δεσπόζει από την εποχή των Ενετών. Σε ένα απο αυτά τα κελλιά φυλακίστηκε και ο Κολοκοτρώνης. Τα έξι από τα επτά οχυρά φέρουν τα ονόματα αρχαίων πολεμιστών και στρατηγών(Θεμιστοκλής, Μιλτιάδης, Αχιλλεύς, Φωκίων, Επαμεινώνδας, Λεωνίδας).Τα απότομα, σκαλισμένα στο βράχο 857 σκαλοπάτια αποτελούν τον ιδανοκότερο τρόπο προσέγγισης αφου κατά την άνοδο αποκαλύπτεται με τρόπο θαυμαστό το θαλάσσιο φόντο.
Η Ακροναυπλιά, η χερσόνησος του Ναυπλίου, με το κάστρο των Ελλήνων στη νότια πλευρά και των Φράγκων στη δυτική, επικοινωνούσε με μυστικό πέρασμα με το Παλαμήδι. Στο Μπούρτζι θα δεί κανείς το μικρό φρούριο που έχτισαν οι Ενετοί. Απέχει 450m από το μόλο του Ναυπλίου και επί Ενετών ενωνόταν με την Ακροναυπλιά με αλυσίδα, η οποία έκλεινε την είσοδο του λιμανιού για τα ανεπιθύμητα πλοία. Μετά την απελευθέρωση το Μπούρτζι υπήρξε κατοικία για τους δήμιους των θανατοποινητών του Παλαμηδίου, ενω για ένα μικρό διάστημα λειτούργησε και ως ξενοδοχείο.
Στην πόλη υπάρχουν πολλά ακόμα αξιοθέατα που μαρτυρούν την ιστορική σημασία της. Μερικά από αυτά είναι η Πλατεία Συνταγματος και οι εκκλησίες των αγίων Γεωργίου, Σπυριδωνα και Νικολάου. Επίσης τα κτήρια της Σχολής Ευελπίδων, του Υπουργείου των Στρατιωτικών και τα σπίτια των αντιβασιλέων Άρμανσμπεργκ και Μάουρερ είναι αξιοθαύμαστα. Ακόμα, οι αδριάντες του Κολοκοτρώνη εφίππου, του Ιωάννη Καποδίστρια και του οπλαρχηγού Στάικου Σταϊκόπουλου δεσπόζουν σε διάφορα σημεία της πόλης. Τέλος στην συνοικία Πρόνοια στέκει το Λιοντάρι, λαξευμένο από τον Σίγκελ ύστερα από διαταγή του Όθωνα, στη μνήμη των Βαυαρών πεσόντων στην Ελλάδα από επιδημία πανώλης.

Χάρτης Περιοχής
Νομός Αργολίδας