ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Βέροια - Νομός Ημαθίας

Γενικά

Ημαθία

ΒέροιαΟ νομός Ημαθίας χαρακτηρίζεται από την πλούσια εύφορη πεδιάδα του που διασχίζεται από τον ποταμό Αλιάκμονα αλλά και από τους ορεινούς κατάφυτους όγκους του Βερμίου και των Πιερίων.
Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη της Βέροιας χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του Βερμίου. Είναι μια όμορφη και σύγχρονη πόλη και κέντρο βιομηχανιών επεξεργασίας των άφθονων γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων που παράγονται στην πλούσια πεδιάδα. 
Στον νομό βρίσκουμε πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους όπως η Βεργίνα, η Νέα Νικομήδεια και τα Λευκάδια αλλά και σημαντικά θρησκευτικά προσκυνήματα όπως η Παναγία Σουμελά και άλλα.
Η Ημαθία παρουσιάζει σημαντική τουριστική δραστηριότητα τους χειμερινούς μήνες στα οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα στο όρος Βέρμιο.

Ιστορία

ΒέροιαΗ περιοχή κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια όπως φαίνεται από ευρήματα στη Νέα Νικομήδεια, στην οποία ανασκάφτηκε ένας από τους παλαιότερους αγροτικούς νεολιθικούς οικισμούς της Ευρώπης (περίπου 7.000 π.Χ.).
Εδώ εγκαταστάθηκαν τους ιστορικούς χρόνους οι Μακεδόνες κάνοντας πρώτη πρωτεύουσα του βασιλείου τους τις Αίγες, περιοχή που ταυτίζεται με τη σημερινή Βεργίνα.
Βρέθηκαν βασιλικοί μακεδονικοί τάφοι, ανάκτορο, θέατρο, οι τάφοι της Κρίσεως, των Ανθεμίων, του Κίnx, η «Σχολή του Αριστοτέλη» όπου ο αρχαίος φιλόσοφος δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο κ.α.
Η Βέροια αναπτύσσεται πολύ στα Ελληνιστικά χρόνια. Στους Ρωμαϊκούς χρόνους γίνεται έδρα του «Κοινού των Μακεδόνων» και κέντρο της αυτοκρατορικής λατρείας.
Στους Βυζαντινούς χρόνους η Βέροια ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις της Μακεδονίας αλλά και επί Τουρκοκρατίας η Βέροια και η Νάουσα αποτελούσαν οικονομικά κέντρα.

Χάρτης Περιοχής
Νομός Ημαθίας