ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΘΑΣΟΣ - Νομός Καβάλας

Γενικά

Χρυσή ΑμμουδιάΤο νησί υπάγεται στο νομό Καβάλας και είναι το βορειότερο του Αιγαίου πελάγους, με πληθυσμό 13.800 κατοίκους. Η Θάσος είναι ένα καταπράσινο νησί με πλούσια βλάστηση κατάφυτο με ελαιώνες και πευκοδάση και διαθέτει παραλίες με κρυστάλλινα νερά και λεπτή άμμο. Οι οικισμοί του νησιού με πολλά στοιχεία της παραδοσιακής θρακομακεδονικής αρχιτεκτονικής και ο παραδοσιακός τρόπος ζωής στα χωριά του νησιού παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επίσης πλούσια είναι και η ξενοδοχειακή υποδομή του νησιού χωρίς να αλλοιώνει την όμορφη εικόνα του νησιού. Η Θάσος φημίζεται για το καλής ποιότητα μάρμαρο της και για τα κοιτάσματα πετρελαίου στην υποθαλάσσια περιοχή της.

Θάσος Τα πιο αξιόλογα μνημεία της Θάσου είναι αρχαιολογικά και ανήκουν στο σύμπλεγμα των ερειπίων της αρχαίας πόλης που διασώζονται. Η σημερινή πόλη της Θάσου είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία σε θέση ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας. Σήμερα μπορεί κανείς να θαυμάσει ερείπια από το αρχαίο τείχος μήκους 5 περίπου χιλιομέτρων, την αρχαία αγορά κατακλυσμένη με ιερά (του Διός Αγοραίου, τον τάφο του Γλαύκου, το μνημείο του Θεαγένη και τον βωμό του Γάιου και Λεύκιου Καίσαρα), το ωδείο, το θέατρο και την ακρόπολη. Επίσης στην περιοχή υπάρχουν και ιερά του Ηρακλή, ήρωα του νησιού, του Διονύσου, του Ποσειδώνα και της Αρτέμιδος.

Θάσος Παραλίες

. Κοντά στο Λιμένα βρίσκονται οι παραλίες Λιμένας, Γλυφάδα και Μακρυάμμος,
. Άλλες παραλίες του νησιού είναι τα Κοίνυρα, η Αλυκή, η Αστρίδα, τα Λιμενάρια, η Χρυσή Αμμουδιά, η Χρυσή Ακτή, το Πευκάρι και η Ψιλή Άμμος


Τι θα ψωνίσετε

. Θυμαρίσιο μέλι, ελιές, γλυκά καρυδάκι και σύκο.


Χάρτης Περιοχής
Θάσος