ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Έδεσσα - Νομός Πέλλης

Γενικά

ΈδεσσαΗ Πέλλα είναι από τους πιο όμορφους νομούς με πολλές φυσικές ομορφιές και σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία. Είναι ο τόπος που γέννησε τους Mακεδόνες βασιλείς, Φίλιππο και Aλέξανδρο. Έχει πολύ καλό κλίμα και πλούσια αγροτική παραγωγή.

Πρωτεύουσα του νομού είναι η Έδεσσα, χτισμένη στους πρόποδες του όρους Βέρμιο με θέα στον εύφορο καταπράσινο κάμπο. Η Έδεσσα είναι φημισμένη για τους καταρράκτες της, τα αιωνόβια πλατάνια και τα άφθονα κρυστάλλινα νερά της. Ο μεγαλύτερος από τους καταρράκτες της, ο Κάρανος έχει ύψος 70 μέτρα.

Άλλες μεγάλες πόλεις είναι τα Γιαννιτσά που είναι η μεγαλύτερη πόλη του νομού και μεγάλο οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο. Χτισμένα στον εύφορο κάμπο που διασχίζεται από τον ποταμό Λουδία έχει πλούσια γεωργική παραγωγή. Στην περιοχή του «Βάλτου των Γιαννιτσών» που τώρα έχει αποξηρανθεί, οι Μακεδόνες έδωσαν σκληρές μάχες ενάντια στους Βούλγαρους.

Οικισμός Αγίου ΑθανασίουΗ Αριδαία, κωμόπολη χτισμένη στο λεκανοπέδιο της επαρχίας Αλμωπίας που πήρε το όνομα της από τον Φίλιππο Γ τον Αρριδαίο, γιο του Φίλιππου Β και ετεροθαλή αδελφό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Η Σκύδρα, σπουδαία κωμόπολη εμπορικό, και εξαγωγικό κέντρο. Στο εύφορο κάμπο της παράγονται ροδάκινα, αχλάδια, κεράσια, και άλλα φρούτα. Η θέση της αρχαίας Σκύδρας όπου λατρεύονταν η θεά Άρτεμης τοποθετείται στα νότια της σημερινή κωμόπολης.

Χάρτης Περιοχής
Νομός Πέλλης