Αρχή
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ - Νομός Χαλκιδικής

Γενικά

ΧαλκιδικήΕπιβλητική η χερσόνησος της Χαλκιδικής, προσφέρει στους επισκέπτες της μία πληθώρα εικόνων και αισθήσεων, με καθένα από τα τρία πόδια της να αποτελεί εντελώς ξεχωριστή οντότητα. Οι ακτές της περιστοιχίζονται από υπέροχες παραλίες σε μήκος 500 χιλιομέτρων, οι λόφοι της και τα βουνά καταπράσινα με πυκνά δάση. Αν και απέχει μία ώρα μονάχα από τη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη πόλη της Ελλάδας, η Χαλκιδική είναι ένας φυσικός παράδεισος, ανέγγιχτος από τις βλαβερές συνέπειες της σύγχρονης τεχνολογίας, Ένα τόπος αντιθέσεων, όπου ατελείωτες, αμμώδεις παραλίες εναλλάσσονται με ειδυλλιακούς κολπίσκους πλαισιωμένους από βράχους. Ο αέρας είναι αρωματισμένος από τα δάση με τα έλατα και την αλμύρα της θάλασσας.
Με ιστορία 28 αιώνων, από τότε που η Χαλκίδα, δύναμη τότε του νησιού Εύβοια, αποίκισε την Χαλκιδική, η Κασσάνδρα, η Σιθωνία, και ο Άθως, τα τρία πόδια της χερσονήσου διηγούνται το καθένα τη δική του ιστορία στους περαστικούς.

Η Κασσάνδρα
Οι λευκές της ακτές, τα βραχώδη, γεμάτα έλατα ακρωτήρια της, η έντονη νυχτερινή ζωή και η μεγάλη ποικιλία εγκαταστάσεων ψυχαγωγίας, ειδικά στα θαλάσσια αθλήματα προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες που σπεύδουν να χαρούν τους ανέμους των παραλιών αλλά και τη φιλοξενία των κατοίκων της Χαλκιδικής.

Η Σιθωνία
ΧαλκιδικήΗ ιππασία μέσα στα δάση ελάτων αποτελεί μοναδική εμπειρία, ενώ το τραχύ και εντυπωσιακό τοπίο του μεσαίου ποδιού δεν μπορεί παρά να ενθουσιάσει τους φυσιολάτρες και τους επισκέπτες που ζητούν καταφύγιο από τις παγίδες του πολιτισμού. Το μπλε και το πράσινο σε συμφωνία, η φιλοξενία συνυπάρχει με τις σύγχρονες απολαύσεις.

Ο Άθως
Ο πολιτισμός δεν έχει καταφέρει να εισβάλλει στο Άγιο Όρος, των μοναχών και της προσευχής. Η πίστη έχει μετουσιωθεί σε βράχους και κύματα, με τοπία αντάξια του θείου μεγαλείου που δοξάζεται στη στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής από το 963. 40 μοναστήρια και περίπου 40.000 μοναχοί κατά τον 15ο αι. έχουν συρρικνωθεί σε 20 μοναστήρια με πληθυσμό περίπου 1700 μοναχούς, τους οποίους θα καταφέρετε να συναντήσετε μόνο αν είστε άντρας, και μόνο αν σας δοθεί ειδική άδεια. Το ωραίο φύλο δυστυχώς θα πρέπει να αρκεστεί στις κρουαζιέρες που πραγματοποιούνται γύρω από τη χερσόνησο, ρίχνοντας μία σύντομη ματιά στον παράδεισο του Άθως και τα καλά κρυμμένα μυστικά του.

Πρωτεύουσα του νομού Χαλκιδικής είναι ο Πολύγυρος, μια όμορφη πόλη χτισμένη σε υψόμετρο σε πλαγιά του όρους Χολομώντα.

Χάρτης Περιοχής
Νομός Χαλκιδικής