ΗΠΕΙΡΟΣ: ΙΩΑΝΝΙΝΑ - Νομός Ιωαννίνων

Γενικά

Ιωάννινα ΝησίΟ νομός Ιωαννίνων βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας και τον χαρακτηρίζει το εκπληκτικής ομορφιάς φυσικό του περιβάλλον. Είναι κυρίως ορεινός νομός με δάση, γραφικές λίμνες και ποτάμια, παραδοσιακά χωριά και πέτρινα γεφύρια αλλά και πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Στον νομό υπάρχουν πολλά σημαντικά βυζαντινά και οθωμανικά μνημεία. Ανεπτυγμένος είναι ο τουριστικός αθλητισμός και ο εναλλακτικός τουρισμός αλλά σε ισορροπία με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική παράδοση. Μπορείτε να κάνετε ορεινή πεζοπορία αλλά και σκι, ράφτινγκ, διάσχιση φαραγγιών, αναρρίχηση και άλλα.

Ιωάννινα

Η πρωτεύουσα του νομού αλλά και διοικητικό και οικονομικό κέντρο της Ηπείρου, τα Ιωάννινα είναι κτισμένα στις όχθες της λίμνης Παμβώτιδας και είναι μια όμορφη σύγχρονη πόλη που συνδυάζει την ιστορική παράδοση και τους θρύλους. Η πρώτη αναφορά της πρωτεύουσας του νομού γίνεται τον 9ο αιώνα όπου αναφέρεται ως επισκοπή. Τον 13ο αιώνα ήταν σημαντική πόλη της Ηπείρου και γνώρισε μεγάλη οικονομική άνοδο. Κατά την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και ιδιαίτερα από τα χρόνια του γνωστούς Αλή Πασά, τα Ιωάννινα γνώρισαν πολύ μεγάλη οικονομική και πνευματική ανάπτυξη. Η ιστορία της πόλης αποτυπώνεται στο Κάστρο, στις εκκλησίες στα τζαμιά, στα αρχοντικά αλλά και στο Νησί με τα θαυμάσια μοναστήρια.

Ιστορία

Ιωάννινα Η περιοχή κατοικούνταν από τους προϊστορικούς χρόνους . 'Εχουν βρεθεί τάφοι και υπολείμματα οικισμών που χρονολογούνται από την εποχή του χαλκού ως την ελληνιστική εποχή σε διάφορα σημεία του νομού που δεικνύουν την σημασία της περιοχής στην αρχαιότητα. Εκείνη την εποχή άκμασαν οι πόλεις των Πασσαρών και Τέκμων και βρίσκονταν εκεί το ιερό της Δωδώνης που ήταν θρησκευτικό κέντρο πανελλήνιας ακτινοβολίας. Επί βασιλείας του Πύρρου 4ος-3ος αιώνας π.Χ. η περιοχή γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή της. Οι Ρωμαίοι τον 2ο αιώνα π.Χ. καταστρέφουν με το πέρασμα τους τα περισσότερα μνημεία. Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους ιδρύονται πολλές μονές και εκκλησίες.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η περιοχή γνωρίζει περίοδο μεγάλης ακμής. Τα Ιωάννινα αναδεικνύονται σε μεγάλο εμπορικό κέντρο. Τα ειδικά προνόμια που παραχωρούνται στους κατοίκους οδηγούν σε μεγάλη οικονομική και πνευματική άνθηση. Οι έμποροι συναλλάσσονται με την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Από αυτή την εποχή γνωστή είναι η ιστορία του Αλή Πασά με την ιστορία του πνιγμού της κυρά Φροσύνης στη λίμνη. Το 1913 η περιοχή των Ιωαννίνων ενσωματώνεται με το ελληνικό κράτος ενώ κατά τον ελληνοιταλικό πόλεμο στα βουνά οι έλληνες γράφουν λαμπρή ιστορία.

Χάρτης Περιοχής
Νομός Ιωαννίνων