ΗΠΕΙΡΟΣ: ΑΡΤΑ - Νομός Άρτας

Γενικά

Ο νομός Άρτας βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδος και είναι ένας από τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου. Στο ένα άκρο του νομού είναι τα επιβλητικά Τζουμέρκα όρη με πανέμορφα ορεινά τοπία, δάση γεμάτα έλατα και πλατάνια. Στο άλλο άκρο ο Αμβρακικός κόλπος, από τους σπουδαιότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης. Τον νομό διασχίζουν τα ποτάμια Άραχθος και Λούρος που εκβάλλουν στον Αμβρακικό κόλπο. Εκτός από τα γραφικά τοπία, τα βουνά, τα ποτάμια, τους καταρράκτες, τις πεδιάδες, τις λιμνοθάλασσες, ο νομός Άρτας έχει σπουδαία ιστορία που την μαρτυρούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα βυζαντινά μνημεία τα κάστρα και οι εκκλησίες της.

Η ίδια η πόλη της Άρτας είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Αμβρακίας που ιδρύθηκε από τους Κορίνθιους στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ.. Τον 3ο αιώνα π.Χ., ο βασιλιάς Πύρρος μετέφερε εκεί την πρωτεύουσα του κράτους των Μολοσσών. Με την σημερινή της ονομασία εμφανίζεται στους Βυζαντινούς χρόνους. Το 1204 γίνεται πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου και ακολουθεί μεγάλη περίοδος ακμής. Αυτή την περίοδο χτίστηκε το κάστρο της, βυζαντινά μνημεία, εκκλησίες και το θρυλικό γεφύρι της Άρτας που ολημερίς το χτίζανε και το βράδυ γκρεμίζονταν.

Στα χρόνια που ακολουθούν πέρασε στα χέρια πολλών κατακτητών και το 1449 υποδουλώνεται στους Τούρκους αλλά συνεχίζει να διατηρεί προνόμια και να αποτελεί σημαντικό εμπορικό κέντρο.

Η Άρτα πρωτοστατεί στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Πολλές ιστορικές μάχες δόθηκαν στην περιοχή του νομού όπως αυτή στη μονή Σέλτσου το 1804 και στο Πέτα το 1822. Η απελευθέρωση της Άρτας και του ανατολικού τμήματος του νομού έγινε το 1881, ενώ το υπόλοιπο τμήμα απελευθερώθηκε στη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων το 1913.

Χάρτης Περιοχής
Νομός Άρτας