Επτάνησα - Λευκάδα: Το Σμαραγδένιο νησί

Γενικά

Η Λευκάδα «το σμαραγδένιο νησί» είναι ένα πανέμορφο νησί του Ιονίου πελάγους και βρίσκεται ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Κεφαλλονιά.
Είναι το τέταρτο σε μέγεθος νησί των Επτανήσων με έκταση 302τ.χ. και πληθυσμό 23.000 κατοίκους.
Η Λευκάδα ακουμπά σχεδόν τις ακτές της Ακαρνανίας στη Δυτική Ελλάδα. Πολλοί ιστορικοί όπως ο Θουκυδίδης και ο Στράβων την αναφέρουν στα συγγράμματά τους ως χερσόνησο. Η απόσταση μεταξύ τους είναι στα 50 μέτρα και συνδέονται μέσω πλωτής γέφυρας.

Γύρω από το νησί της Λευκάδας υπάρχουν άλλα 20 μικρότερα νησάκια όπως το Μεγανήσι (το νησί των ναυτικών), ο Κάλαμος, ο Καστός, η Μαδουρή (όπου βρίσκεται το σπίτι του ποιητή Α. Βαλαωρίτη), ο Σκορπιός (το ιδιόκτητο νησί του Αρ. Ωνάση), η Σπάρτη, o Κυθρός, η Θηλειά και όλα μαζί αποτελούν διοικητικά τον νομό Λευκάδας με πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη.
Η Λευκάδα πήρε το όνομα της από τους λευκούς απόκρημνους βράχους που βρίσκονται στο νοτιότερο ακρωτήρι του νησιού, το Λευκάτα.

Η Λευκάδα είναι καταπράσινη και συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Τα βουνά του νησιού είναι το Μέγα Όρος με υψόμετρο 1012 μ., ο Άγιος Ηλίας με υψόμετρο 1040 μ., το όρος Σταυρωτά με υψόμετρο 1140 μ., ο Πύργος με ύψος 1058 μ., αλλά και βουνά με χαμηλότερο υψόμετρο όπως τα βουνά Σκάρος, Στρογγυλό όρος (820 μ.), Σικερό και Αχράδα με υψόμετρο κάτω των 550 μ. Σε πολλά σημεία οι ορεινοί όγκοι πέφτουν απότομα στην θάλασσα σχηματίζοντας απόκρημνες ακτές. Ανάμεσα στα βουνά υπάρχουν οι πεδιάδες της Φλέβας, της Βασιλικής και του Εγκλισμένου.
Το κλίμα του νησιού, είναι μεσογειακό. Διακρίνεται από τη μεγάλη ηλιοφάνεια και τη μικρή νέφωση, κατά τη θερινή περίοδο, ενώ κατά τη χειμερινή δίνει συχνές βροχές, αλλά σπάνια παγετό ή χιόνι. Το καλοκαίρι είναι ζεστό, και οι άνεμοι που επικρατούν κάνουν την ατμόσφαιρα ευχάριστη. Το νησί οφείλει το μεγάλο αριθμό τουριστών που δέχεται κάθε χρόνο και στα μοναδικά αυτά κλιματολογικά χαρακτηριστικά.
Οι πεδιάδες της είναι πολύ εύφορες και παράγουν λάδι, ελιές, σιτηρά κ.λ.π..
Στα βόρεια του νησιού βρίσκουμε την λιμνοθάλασσα που είναι σημαντικός υδροβιότοπος για πολλά είδη πουλιών. Μέσα στην λιμνοθάλασσα υπάρχουν παραδοσιακές ιχθυοκαλλιέργειες.

Χάρτης Περιοχής
Λευκάδα