Επτάνησα - Κεφαλλονιά

Γενικά

Το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου πελάγους, η φύση του οποίου επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις στους χιλιάδες παραθεριστές που το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Τα φυσικά σπήλαια, οι καταβόθρες, τα περίεργα βράχια, οι παράξενες παραλίες, οι καταπράσινες πλαγιές, οι όμορφες λίμνες, ξαφνιάζουν και μαγεύουν τους επισκέπτες της. Ιδανικός τόπος για ξεκούραση, αλλά και για τους λάτρεις - εξερευνητές της φύσης.

ΚεφαλλονιάΟι κάτοικοι διακρίνονται για την φιλοξενία τους, την εξυπνάδα τους, το χιούμορ και το χορωδιακό τραγούδι. Είναι άνθρωποι που κατάφεραν να εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο, να διακριθούν και να πλουτίσουν.

Το όνομά της ένας θρύλος λέει ότι πήρε από τον Κέφαλο που έδιωξε τους Τηλεβόες, ενώ ο Όμηρος την αποκαλούσε Σάμη και τους κατοίκους Κεφαλλήνες, όνομα που αποδίδεται γενικότερα στους υπηκόους του Οδυσσέα. Γνωρίζει μεγάλη ακμή κατά την Μυκηναϊκή περίοδο και αργότερα τον 5ο αιώνα π.Χ. με την Κεφαλληνιακή τετράπολη που αποτελούσαν τέσσερις πόλεις-κράτη, η Πάλη, η Κράνη, οι Πρόννοι και η Σάμη, ονόματα των γιών του Κέφαλου.  Πόλεμοι αναγκάζουν τους κατοίκους να οχυρώσουν τα νησιά με τείχη και κάστρα. Στην Ρωμαιοκρατία το νησί γνωρίζει παρακμή όπως και κατά την Βυζαντινή περίοδο. Ακολουθούν διάφοροι κατακτητές όπως Νορμανδοί, Ενετοί (εποχή που χαρακτηρίζεται από έντονη οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη), Γάλλοι, Τούρκοι, Άγγλοι και τελικά το 1864 ενώνεται μαζί με τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά με την Ελλάδα.

Όλοι οι κατακτητές άφησαν τα σημάδια τους και συνετέλεσαν στον ιδιαίτερο Επτανησιακό πολιτισμό, με παραδόσεις, έθιμα, τραγούδια, χορούς και γλωσσικούς ιδιωματισμούς που δεν συναντούμε σε άλλα μέρη της Ελλάδας.  

Η Κεφαλλονιά είναι το νησί του Ν. Καββαδία, του Μαρίνου Αντύπα, του Ανδρέα Λασκαράτου και αναρίθμητων άλλων παλαιών και σύγχρονων κορυφαίων ποιητών, λογοτεχνών, μουσικών, ζωγράφων και γενικά όπως χαρακτηριστικά αποκαλούνται "ανήσυχων πνευμάτων".

Χάρτης Περιοχής
Κεφαλλονιά