ΗΠΕΙΡΟΣ
ΗΠΕΙΡΟΣ

Γενικά

Γεωγραφικό διαμέρισμα που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδος. Συνορεύει ΒΔ με την Αλβανία, ανατολικά με τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία και νότια με την Ακαρνανία. Από δυτικά βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος. Έχει έκταση 9.203 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 332.132 κατοίκους.

Είναι περιοχή κυρίως ορεινή και οι πεδινές περιοχές βρίσκονται μόνο γύρω από τις εκβολές των ποταμών της. Η μεγαλύτερη οροσειρά της Ηπείρου, η οποία είναι και σπουδαιότερη ολόκληρης της Ελλάδας, είναι η οροσειρά της Πίνδου. Ο Γράμμος, ο Σμόλικας, η Τύμφη, τα Αθαμανικά Όρη και τα βουνά Τσαμαντά, Σουλίου κ.τ.λ. είναι διακλαδώσεις της Πίνδου μέσα στην περιοχή της Ηπείρου. Κυριότεροι ποταμοί της είναι: Αώος, Λούρος, Άραχθος και ένα μέρος του Αχελώου και μεγαλύτερη λίμνη είναι η Παμβώτιδα, η λίμνη των Ιωαννίνων. Οι οροσειρές με τα πυκνά δάση, τα ποτάμια και οι λίμνες συνυπάρχουν με τα κάστρα, τις εκκλησίες, τα τζαμιά, τα γεφύρια αλλά και τις δαντελωτές ακρογιαλιές κάνοντας την Ήπειρο ελκυστικό προορισμό.

Κυριότερα γεωργικά προϊόντα είναι τα δημητριακά, ψυχανθή, βαμβάκι, καπνός, λαχανοκηπευτικά, πατάτες, εσπεριδοειδή, ελιές. Κυριότερα κτηνοτροφικά προϊόντα: πρόβατα και γίδες, πουλερικά.

Χάρτης Περιοχής
Ήπειρος