Λιμάνι, ο Πύργος του ΡολογιούΗ Σύμη είναι ένα ήσυχο νησί με όμορφους όρμους και ψηλά βουνά.
Το λιμάνι του νησιού, ο Γιαλός υποδέχεται τον επισκέπτη.
Η πρωτεύουσα του νησιού είναι στολισμένη με τα νεοκλασικά σπίτια που απλώνονται κατά μήκος του λόφου, το ένα πιο όμορφο από το άλλο βαμμένα με έντονα χρώματα. Στην είσοδο του λιμανιού δεσπόζει ο Πύργος του Ρολογιού. Γύρω από το νησί υπάρχουν νησίδες και βραχονησίδες. Η μεγαλύτερη νησίδα είναι η Νύμος και ακολουθούν τα Σεσκλιά.

Ιστορία

ΛιμάνιΥπάρχουν διάφορες εκδοχές για το όνομα του νησιού. Η μία είναι ότι πήρε το όνομα του από την νύμφη Σύμη με την οποία ο Ποσειδώνας ζευγάρωσε και έφερε στον κόσμο τον Χθόνιο, αρχηγό των πρώτων κατοίκων του νησιού. Ένας άλλος μύθος αποδίδει το όνομα Σύμη στην κόρη του βασιλιά Ιαλυσού, την οποία άρπαξε ο Γλαύκος και την έφερε σε αυτό τον τόπο. Ο Γλαύκος θεωρείται ότι ήταν ο πρώτος κάτοικος του νησιού και δεινός ναυπηγός.
Ένα από τα παλαιότερα ονόματα του νησιού είναι Αίγλη και αποδίδεται στην νύμφη που γέννησε τις 3 χάριτες. Άλλα γνωστά ονόματα είναι το Καρική, Μεταποντίδα και Έλκουσα.
Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο βασιλιάς της Σύμης Νιρέας συμμετείχε στην εκστρατεία της Τροίας με 3 πλοία.
Πρώτοι κάτοικοι θεωρούνται οι Ικάρες και μετά οι Πελασγοί, οι Κρήτες και οι Αχαιοί. Τον 11ο π.Χ. αιώνα εμφανίζονται οι Δωριείς που εδραιώνουν την κυριαρχία τους στο νησί. Αργότερα η Σύμη εντάσσεται στην Αθηναϊκή Συμμαχία.
Στους Ελληνιστικούς χρόνους η Σύμη έχει μεγάλη ναυτική δύναμη. Το 1204 μαζί με τα γύρω νησιού ενσωματώνονται στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Από το 1209 ως το 1522 υπάγεται στους Ιωαννίτες ιππότες. Το 1522 κατακτήθηκε από τους Τούρκους αλλά είχε ειδικά προνόμια  και αυτοδιοίκηση λόγω της ανεπτυγμένης ναυτικής της δύναμης και της ανάπτυξης του εμπορίου.
Στην Επανάσταση του 1821 μαζί με τους Υδραίους ύψωσαν το λάβαρο της επανάστασης και πήραν ενεργά μέρος. Το 1830 με το πρωτόκολλο του Λονδίνου τα Δωδεκάνησα περιέρχονται στους Τούρκους  οι οποίοι καταργούν τα περισσότερα προνόμια τους.
Το 1912 καταλαμβάνεται από τους Ιταλούς.
Στις 11 Οκτωβρίου 1944 οι Ιταλοί εκτελούν τον ηγούμενο της μονής Πανορμίτη Χρύσανθο Μαρουλάκη και τους συνεργάτες του. Στις 24-9-1944 οι Γερμανοί καταστρέφουν την Μεγάλη Παναγία του κάστρου. Στις 7-3-1948 γίνεται η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.

Χάρτης Περιοχής
 Σύμη