Κυκλάδες - Τήνος

Τήνος ΧώραΗ Τήνος, το ιερό νησί της Παναγίας, δέχεται κάθε Αύγουστο χιλιάδες προσκυνητές που έρχονται να προσευχηθούν ή να τηρήσουν το τάμα τους. Οι θρησκευτικές ακολουθίες εναλλάσσονται με την εμποροπανήγυρη στα γύρω δρομάκια.
Πρωτεύουσα και λιμάνι, η Τήνος, συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Η εκκλησία της Παναγίας χτισμένη από παριανό και τηνιακό μάρμαρο, δεσπόζει σ' ολόκληρη τη πόλη, εκεί ακριβώς που βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα. Δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται η Πινακοθήκη Τηνίων Καλλιτεχνών και Νεοελλήνων Ζωγράφων. Επίσης κοντά στο ναό βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου. Στεγάζει τα ευρήματα από το ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης καθώς και τα ευρήματα από τους γεωμετρικούς τάφους της «Έξω Μερίας».
περιστερώνας'Ενα άλλο σημαντικό μοναστήρι ανάμεσα στα πολλά του νησιού είναι αυτό στο Κεχροβούνι, της Παναγίας των Αγγέλων που μοιάζει σαν μεσαιωνικό χωριό.
Τα περίπου 45 γραφικά χωριά της Τήνου, διατηρούν την παραδοσιακή τους ατμόσφαιρα αποτελώντας μοναδικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα κεφαλοχώρια Στενή και Πύργος με το σπίτι του Χαλεπά και τα εργαστήρια μαρμαρογλυπτικής.
Ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής είναι επίσης οι περιστεριώνες του 17ου και 18ου αιώνα στην περιοχή Ταραμπάδου.
Ο ΄Αγιος Φωκάς, τα Κιόνια, το Πόρτο, ο όρμος του Πάνορμου ο Άγιος Σώστης και η Παχιά Άμμος είναι οι παραλίες της Τήνου που προσφέρονται για κολύμπι. Το σεληνιακό τοπίο «Βόλαξ» με τους ιδιόρρυθμους ογκόλιθους θεωρείται μοναδικό φαινόμενο σ' όλο τον κόσμο.


Οι φωτογραφίες είναι ευγενική προσφορά του Θεόδωρου Αθηναίου

Χάρτης Περιοχής
Τήνος