Κυκλάδες - Σαντορίνη

Γενικά

ΣαντορίνηΗ Σαντορίνη είναι ένα νησί που βρίσκεται στο νότιο άκρο των Κυκλάδων. Δεν είναι ένα συνηθισμένο νησί κι αυτό γιατί είναι φτιαγμένο από την παχύρρευστη λάβα του ηφαιστείου που βγήκε από τα έγκατα της γης και υψώθηκε μέσα από την θάλασσα και δημιούργησε τον κοκκινόμαυρο όγκο γης, με απόκρημνους γκρεμούς και σκληρά επιβλητικά χρώματα.
Η Σαντορίνη είναι ένα σύμπλεγμα νησιών.
Αποτελείται από το κυρίως νησί που είναι η "ΘΗΡΑ", από ένα μικρότερο νησί τη "ΘΗΡΑΣΙΑ" και το"ΑΣΠΡΟΝΗΣΙ". Τα τρία αυτά νησιά είναι υπολείμματα του προϊστορικού μεγάλου νησιού Στρογγύλη (λόγω του στρογγυλού του σχήματος) και αργότερα Καλλίστη (λόγω της ομορφιάς του). Μετά από μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη περίπου το 1450 π.Χ. βυθίστηκε το κέντρο της Στρογγύλης και σχηματίστηκε η Καλντέρα όπoυ εισέρευσε θάλασσα και στο κέντρο εμφανίστηκαν ύστερα από αιώνες σαν ηφαιστειακοί κώνοι τα νησάκια "ΠΑΛΙΑ ΚΑΜΕΝΗ" και "ΝΕΑ ΚΑΜΕΝΗ", όπου εκεί βρίσκεται και ο κρατήρας του σημερινού ηφαιστείου.

Η Σαντορίνη απέχει από το λιμάνι του Πειραιά περίπου 128 ναυτικά μίλια. Η έκταση του νησιού είναι 76 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το μήκος δε των ακτών της είναι 70 χιλιόμετρα.
Στην δυτική πλευρά του νησιού (Θήρα) υπάρχουν απότομοι γκρεμοί με κάτασπρα σπίτια χτισμένα ακόμη και μέσα στα βράχια. Αντίθετα στην άλλη πλευρά του νησιού, στα ανατολικά υπάρχουν μεγάλες παραλίες άλλες αμμώδεις και άλλες με βότσαλα. Τα κυριότερα βουνά του νησιού είναι το "Μεγάλο βουνό" και ο "Γαβρήλος". Παραπλέοντας στα παράλια του νησιού ο επισκέπτης συναντά το ακρωτήρι "Μαυροπέτρα", το "Κόλουμπο", το "Καμάρι". Συνεχίζοντας μπορείτε να θαυμάσετε τους όρμους "Αθηνιό", "Κάτω Φηρά" καθώς και τα ακρωτήρια Σκάρος και Οία.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι τα Φηρά πανέμορφο χωριό με στενά δρομάκια, στοές και καταπληκτική θέα προς τον κόλπο όπου βρίσκονται τα νησάκια Καμένες.

Στο εύφορο ηφαιστειογενές έδαφος της Σαντορίνης παράγονται πολλά και καλά προϊόντα.
Έτσι περίφημα και ονομαστά είναι τα κρασιά της, η φάβα, οι ντομάτες. Επίσης παράγεται ένα είδος τυριού το "χλωρό".

Χάρτης Περιοχής
Σαντορίνη