Κυκλάδες - Πάρος

Γενικά

Πάρος Η Πάρος, τρίτη σε μέγεθος μετά τη Νάξο και την Άνδρο, έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε σύγχρονο τουριστικό κέντρο. Απαλόσχημα βουνά στολίζουν το νησί που είναι κατεξοχήν πεδινό με ατέλειωτους αμπελώνες. Δύο φυσικοί όρμοι (της Παροικιάς στα δυτικά και της Νάουσας στα βόρεια) κυριαρχούν στις δαντελωτές ακτές και τους απαλούς κόλπους του νησιού.

Η Πάρος κατοικείται από τα νεολιθικά χρόνια και ήταν ένα από τα κέντρα του Κυκλαδίτικου πολιτισμού. Τα περίφημα μάρμαρα της Πάρου λόγω της εξαιρετικής τους ποιότητας ήταν το πρώτα υλικά για την γλυπτική.

Η Παροικιά ή Πάρος, λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού, είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης. Τα παριανά σπίτια, βαμμένα κάτασπρα, είναι πλημμυρισμένα από βασιλικούς, γιασεμιά και αγιόκλημα. Φαρδύς ασφαλτοστρωμένος δρόμος οδηγεί στην εκκλησία Καταπολιανή ή Εκατονταπυλιανή, που είναι από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία στην Ελλάδα, συνδεδεμένη με πολλούς θρύλους. Στο εσωτερικό της εκκλησίας βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση Της Θεοτόκου και το Δεκαπενταύγουστο γίνεται μεγάλη γιορτή με πυροτεχνήματα και τραγούδια της θάλασσας.

Η Νάουσα, από τα ωραιότερα χωριά της Πάρου, με τα κάτασπρα σπίτια της, τους στενούς πλακοστρωμένους δρόμους της, τις καμάρες και τις εκκλησίες της, διαθέτει μαγευτικές ακρογιαλιές και ενδιαφέρουσα έκθεση παραδοσιακής τέχνης, συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Η Μάρπησσα, γραφικό κεφαλοχώρι με ενετικό κάστρο, διαθέτει πανέμορφες εκκλησίες. Ωραίες παραλίες για κολύμπι είναι τα Λιβάδια, ο Κριός, ο Άγιος Φωκάς (στην Παροικιά), οι Λίμνες, οι Κολυμπήθρες (στη Νάουσα), οι Άγιοι Ανάργυροι, η Αλυκή, η Σάντα Μαρία, ο Αμπελάς, το Πίσω Λιβάδι, ο Δρυός(ανατολική πλευρά).
H Πάρος, το φωτεινότερο νησί των Κυκλάδων βρίσκεται σε απόσταση 90 ναυτικά μίλια από το λιμάνι του Πειραιά.
Η έκταση της Πάρου είναι 186,5 τ. χλμ. και το μήκος των ακτών της είναι 120 τ. χλμ.
Το μεγαλύτερο μέρος των ακτών της είναι απότομες και βραχώδεις που διακόπτονται από μικρές αμμώδεις παραλίες.

Χάρτης Περιοχής
Πάρος