Κυκλάδες - Νάξος

Γενικά

Πορτάρα

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων με έκταση 428 τ.χλμ. και βρίσκεται σε απόσταση 108 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά. Το βόρειο τμήμα της αντικρίζει τη Μύκονο και τη Δήλο, το νότιο τα δύο Κουφονήσια, την Ηρακλειά και την Σχοινούσα, ανατολικά βρίσκεται η Δονούσα και δυτικά η Πάρος.
Το νησί ανήκει γεωλογικά στο Κυκλαδικό σύμπλεγμα και χαρακτηρίζεται από έντονη μορφολογία και υψόμετρο που φτάνουν τα 1000 μέτρα. Οι διαφοροποιημένες γεωγραφικές ενότητες της Νάξου χαρακτηρίζονται και από το διαφορετικό ανάγλυφο του εδάφους. Η δυτική πεδινή ζώνη, που αντιπροσωπεύει το 30% της συνολικής έκτασης του νησιού, το ανάγλυφο είναι ήπιο και οι κλίσεις μικρές, της τάξης του 5%. Στο υπόλοιπο 70% της έκτασης, στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του νησιού επικρατούν στο ηπειρωτικό τμήμα κλίσεις από 10% έως 30%, που καταλήγουν στα παράλια σε ζώνες κλίσεων 5% έως 10%. Διάσπαρτα, κύρια προς το ΒΑ άκρο και τις δυτικές πλαγιές των βουνών Ζας και Κόρωνο σε υψόμετρο πάνω από τα 800 μ., εντοπίζονται περιοχές με κλίσεις που υπερβαίνουν το 30%.
Το τοπίο στην ανατολική και ιδιαίτερα τη βόρεια - βορειοανατολική ορεινή ζώνη με τις μεγάλες κλίσεις εδαφών , όπως κανείς μπορεί να τα απολαύσει κινούμενος στους επαρχιακούς , αγροτικούς ή ημιονικούς δρόμους , είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό . Το εύρος και βάθος του τοπίου είναι πολύ μεγάλο από τα υψηλότερα σημεία ή από τα σημεία ανάμεσα στις βαθιές ρεματιές. Χαρακτηριστικό του τοπίου το αγροτικό σύστημα των αναβαθμίδων - πεζουλιών-τράφων , το οποίο αξίζει προστασίας και διατήρησης για πολιτιστικούς , αισθητικούς , περιβαλλοντικούς αλλά και αντιδιαβρωτικούς λόγους. Το τοπίο συμπληρώνεται από τους παραδοσιακούς οικισμούς και από άλλες αγροτικές κατασκευές και κτίσματα.
Στην κεντρική δυτική και την ζώνη με τις μικρότερες κλίσεις και τις εναλλαγές των χαμηλών βουνών με τις μικρές κοιλάδες , το τοπίο είναι πλέον περιορισμένο σε εύρος και βάθος, αλλά ιδιαίτερα πλούσιο. Χαρακτηριστικές ενότητες τοπίου στη ζώνη αυτή είναι ο ελαιώνας της Τραγαίας , οι κοιλάδες Ποταμιάς-Μελάνων με τις πεζούλες , τα δέντρα και τα αμπέλια, η περιοχή του Λιβαδιού, καθώς και η κοιλάδα των Γαλήνης -Εγγαρών με τους καλαμιώνες και τα αθάνατα. Το τοπίο συμπληρώνεται από τους παραδοσιακούς οικισμούς και από άλλες αγροτικές κατασκευές και κτίσματα. Τέλος στη Νάξο βρίσκονται δύο περιοχές που πρόσφατα εντάχθηκαν στο δίκτυο Φύση (Natura) 2000, ως τόποι που αξίζει να χαρακτηριστούν ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος : η περιοχή της κεντρικής ορεινής και η νότια παραλιακή ζώνη του νησιού (Ζευς και Βίγλα έως Μαυροβούνι) και η Αλυκή της Νάξου.

Ιστορία

Η Νάξος πρωτοκατοικήθηκε σύμφωνα με την παράδοση από Θράκες που έφεραν στο νησί και τη λατρεία του θεού Διόνυσου. Αυτούς που διαδέχθηκαν Κάρες και Ίωνες. Υπήρξε κέντρο του Κυκλαδικού πολιτισμού (3200-2100 π.Χ.), όπως έδειξαν τα πλούσια ευρήματα των ανασκαφών (Γκρότα), ήταν κατοικημένη στα Μυκηναϊκά χρόνια (Απλώματα) και με την αποίκηση των Ιώνων (1000 π.Χ. περίπου) γνώρισε μια νέα περίοδο ακμής, που κορυφώθηκε τον 7ο και 6ο π.Χ. αι. Στους Περσικούς πολέμους τάχθηκε εναντίον των Περσών, έγινε μέλος της Αθηναϊκής συμμαχίας και στη συνέχεια πέρασε στους Μακεδόνες, τους Πτολεμαίους της Αιγύπτου, τους Ροδίους και τέλος στους Ρωμαίους. Τη Βυζαντινή περίοδο δέχτηκε πολλές πειρατικές επιδρομές με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να τραβηχτούν στο εσωτερικό και να ιδρύσουν οικισμούς για την προστασία των οποίων έχτισαν πύργους, από όπου αντιμετώπιζαν τους επιδρομείς .Το 1207 ο ενετός Μάρκος Σανούδος κατέλαβε το νησί και το έκανε έδρα του Δουκάτου του (Δουκάτου της Νάξου ή του Αρχιπελάγους). Το 1537 λεηλατήθηκε από τον Μπαρμπαρόσα και το 1566-1579 ανήκε στον Ιωσήφ Ναζή. Στη συνέχεια κατακτήθηκε από τους Τούρκους και το 1830 απελευθερώθηκε με τις υπόλοιπες Κυκλάδες.

Χάρτης Περιοχής
Νάξος
Νάξος Φαγητό


Νάξος Διασκέδαση


Avis

Island Tours
Naxos Tours Pan Co