Κυκλάδες - Μήλος

Γενικά

Μήλος - ΠλάκαΗ Μήλος είναι το νοτιότερο νησί των Κυκλάδων με έκταση 160 τετρ. χιλ.
Είναι γνωστή από την νεολιθική περίοδο. Ο πλούσιος ορυκτό της πλούτος την κατέστησε σημαντικό εμπορικό κέντρο από τους προϊστορικούς χρόνους. Ιδιαίτερα διαδεδομένη ήταν η χρήση του οψιδιανού (ηφαιστειακό πέτρωμα) υλικό που χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν εργαλεία. Τέτοια εργαλεία βρέθηκαν στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και την Αίγυπτο που μαρτυρούν τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ τους.
Η περιοχή της Φυλακωτής - πρωτοκυκλαδίτικο κέντρο- είχε μεγάλη ανάπτυξη στους μυκηναϊκούς και μινωικούς χρόνους και θεωρείται μια από τις πρώτες πόλεις της Ευρώπης.
Τον 19ο αιώνα βρέθηκε θαμμένο στο νησί το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου που σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.
Μήλος - Αρχαίο ΘέατροΤην Ρωμαϊκή εποχή χτίζεται το «μαρμάρινο θέατρο» με εκπληκτική θέα.
Στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους δημιουργήθηκαν οι περίφημες κατακόμβες της Μήλου κοντά στο σημερινό χωριό Τρυπητή, για την προστασία των χριστιανών.
Λιμάνι του νησιού είναι ο Αδάμαντας ένα χωριό που έχτισαν οι Κρήτες όταν έφτασαν εδώ κυνηγημένοι από Τούρκους το 1824. Ο Αδάμαντας συνδυάζει την παραδοσιακή ομορφιά με την κοσμοπολίτικη ζωή.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Πλάκα που χαρακτηρίζεται από την γνήσια νησιώτικη αρχιτεκτονική της. Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε το μεσαιωνικό κάστρο αλλά και την εκκλησία της Παναγίας Θαλασσίτριας χτισμένη σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού.

Χάρτης Περιοχής
Μήλος