Γενικά

ΙοςΟι ντόπιοι την αποκαλούν Νιο. Η μακραίωνη ιστορία της Ίου ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια. Κατά τον Ηρόδοτο εδώ ετάφη ο ποιητής των ποιητών, ο ισόθεος Όμηρος. Χτισμένη στη θέση της αρχαίας πόλης η Ίος, είναι ένα τυπικό κυκλαδοχώρι με κάτασπρα σπίτια, δρομάκια και εκκλησίες. Όλα αυτά απλώνονται πάνω από το γραφικό λιμάνι Όρμος με τις ψαρόβαρκες και τις θαλαμηγούς. Το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο στη Χώρα, καθώς και το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στους Κολιτσάνους αξίζουν μια επίσκεψη. Επίσης άλλα αξιοθέατα της Ίου είναι ο πύργος ελληνιστικής εποχής και ερείπια αρχαίου υδραγωγείου στην Αγία Θεοδότη.
Με τις έξοχες παραλίες της Ίου, άλλες πολυσύχναστες, όπως ο Μυλόποτας, κοντά στη Χώρα, και άλλες εξίσου ελκυστικές, όπως η Αγία Θεοδότη, η Ψάθη, ο Κάλαμος, οι Πλάκες, το Μαγγανάρι, Θα ενθουσιαστούν οι λάτρεις της κολύμβησης.
Η γνήσια κυκλαδίτικη ομορφιά του νησιού συνδυασμένη με την αλματώδη τουριστική του ανάπτυξη, προσελκύουν όλο και μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών.

Παραλίες

Κολυμπήστε στις εξωτικές παραλίες στο Μαγγανάρι και στο Μυλοπότα, στα λιμανάκια στις Τρεις Εκκλησιές, όπως επίσης στον Λούκα και στον Κάλαμο.

Χάρτης Περιοχής
Ίος