ΚΡΗΤΗ: ΡΕΘΥΜΝΟ - Νομός Ρεθύμνου

Γενικά

Ο νομός Ρεθύμνου βρίσκεται ανάμεσα στα Λευκά 'Όρη και τον Ψηλορείτη και είναι ο μικρότερος νομός της Κρήτης. Από την μια οι ορεινοί όγκοι με τα παραδοσιακά χωριά, τα οροπέδια και τα φαράγγια και από την άλλη οι εκπληκτικές παραλίες.
Η πόλη του Ρεθύμνου είναι χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας πόλης Ρίθυμνα, γύρω από το κάστρο Φορτέτζα που δεσπόζει στο λόφο Παλαιόκαστρο. Όλη η πόλη έχει ένα αέρα αρχοντιάς ξεκινώντας από το γραφικό βενετσιάνικο λιμάνι, στα αρχοντικά, τα θολωτά περάσματα, τα στενά δρομάκια και τις εκκλησίες.

Αξιοθέατα

. το κάστρο Φορτέτζα, που έχτισαν οι Ενετοί το 1573. Μέσα στο κάστρο η αποθήκη του πυροβολικού που λειτουργεί σαν εκθεσιακός χώρος και άλλα κτίρια.
. το Αρχαιολογικό Μουσείο δίπλα από την κεντρική πύλη της Φορτέτζας.
. το κτίριο της Λότζιας, που λειτουργούσε σαν λέσχη των Ενετών αρχόντων.
. η κρήνη Ριμόντι (1626) με θαυμάσια αρχιτεκτονική και γλυπτική
. το Νερατζέ τζαμί, όπου σήμερα λειτουργεί Ωδείο.
. η τρίκλητη ενετική εκκλησία της Κυρίας των Αγγέλων
. η εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου
. το τζαμί του Καρά Μουσά Πασά
. η μονή της Αγίας Ειρήνης πολύ παλιά και με μακρά ιστορία

. το καταπράσινο φαράγγι των Μύλων με τρεχούμενα νερά και νερόμυλους
. η μονή Χαλεβή

Στον υπόλοιπο νομό

. το υστερο-μινωικό νεκροταφείο κοντά στο χωριό Αρμένιοι
. το Ιδαίο 'Αντρο κοντά στα Ανώγεια, αρχαίο κέντρο λατρείας και σύμφωνα με την μυθολογία εδώ ανατράφηκε ο Δίας από την νύμφη Αμάλθεια.
. τα ερείπια της αρχαίας Λάππας, μεγάλης δωρικής και ρωμαϊκής πόλης, κοντά στην Αργυρούπολη
. Η Σταυροπηγιακή Μονή Αρκαδίου. Το ιστορικό μοναστήρι χτίστηκε αρχικά τον 14ο αιώνα και στην Τουρκοκρατία ήταν πνευματικό κέντρο. Στην επανάσταση του 1866 βρήκαν εκεί καταφύγιο και βοήθεια επαναστάτες αλλά και πολίτες από τα γύρω χωριά. Όταν κατακτήθηκε από τον Μουσταφά πασά οι πολιορκημένοι για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού ανατίναξαν την πυριτιδαποθήκη και θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια μαζί με τους πολιορκητές. Από τότε αποτέλεσε σύμβολο θάρρους και ελευθερίας.
. η αρχαία Ελευθέρνα γνωστή και ως Απολλωνία από την λατρεία του Απόλλωνα.
. το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων από την ιστορία της Κρήτης στα Ζωνιανά
. στο Πέραμα, το σπήλαιο Μελιδονιού που έχει σπηλαιολογικό, αρχαιολογικό αλλά και ιστορικό ενδιαφέρον. Το 1824 βρήκαν εδώ καταφύγιο εκατοντάδες χωρικοί και επειδή δεν παραδίδονταν ο Χουσείν πασάς έφραξε την είσοδο και έβαλε φωτιά με αποτέλεσμα να πεθάνουν από ασφυξία.
. το Σπήλι με τον αρχαιότερο αμπελώνα της Κρήτης και γύρω όμορφα παραδοσιακά χωριά
. στα Ζωνιανά το εντυπωσιακό σπήλαιο «η Τρύπα του Σφεντόνη»
. στο Αμάρι, γραφικό χωριό μέσα στην γόνιμη κοιλάδα, βρίσκεται η ιστορική Μονή Ασωμάτων του 13ου αιώνα
. η Μονή Πρεβέλη, δίδυμο μοναστήρι με μακρά ιστορία. Σήμερα λειτουργεί μόνο το ένα μέρος της η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου ή Πίσω Μονή.
. η Λίμνη Πρεβέλη βρίσκεται σε ειδυλλιακή τοποθεσία και είναι από τα πιο όμορφα μέρη, με φοινικόδεντρα όπου μπορείτε να περπατήσετε στα μονοπάτια αλλά και να κολυμπήσετε στα κρυστάλλινα νερά της.
. η αρχαία Σύβριτος

Χάρτης Περιοχής
Νομός Ρεθύμνου