ΚΡΗΤΗ: ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ - Νομός Λασιθίου, Η Νύμφη του Λιβυκού

Γενικά

Ιεράπετρα - Λιμάνι Η Ιεράπετρα, η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης αποτελεί 35 αιώνες τώρα το σταυροδρόμι των πολιτισμών. Ανατολή και Δύση συναντώνται στο τελευταίο σύνορο της Κρήτης, στο μέρος που φιλοξένησε Φοίνικες, Μίνωες, Ενετούς, Τούρκους. Μαγευτική για τον πολιτισμό της, μαγευτική για την ομορφιά της. Εξωτικές παραλίες, αλλά και απομακρυσμένα γραφικά χωριουδάκια πάνω στα βουνά, πρασινογάλανα νερά και πυκνή βλάστηση. Ο ήλιος χαρίζει ακατάπαυστα τη ζεστασιά του στην Ιεράπετρα, προσφέροντάς της ηλιοφάνεια καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου και θερμοκρασίες που ποτέ δεν πέφτουν κάτω από τους 12 oC.
ΙεράπετραΌλες σχεδόν οι παραλίες της Ιεράπετρας κερδίζουν κάθε χρόνο Μπλε Σημαίες, με τις παραλίες του νησιού Χρυσή (το γνωστό μας Γαϊδουρονήσι) να καταπλήσσουν κάθε χρόνο τους επισκέπτες τους με την απίστευτη ομορφιά και την εξωτική χάρη τους.
Όσο για τους ανθρώπους της Ιεράπετρας: φιλόξενοι - όπως άλλωστε όλοι οι Κρητικοί - ανοιχτόκαρδοι και γλεντζέδες, θα σας προσφέρουν μια ρακί και λίγο ντάκο, κλέβοντάς σας την καρδιά.

Νήσος Χρυσή (Γαϊδουρονήσι)

Νήσος Χρυσή Αγκυροβολημένο πλοίο στα ανοιχτά του Λιβυκού, η Χρυσή βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα νότια της Ιεράπετρας, με θάλασσα βάθους έως και 700 μέτρων να την χωρίζει από την Κρήτη.
Στο Γεραπετρίτικο νησί μαγεύεται κανείς από το κάλλος της φύσης, από τη γοητεία του «ουρανοθάλασσου» του Ν. Καζαντζάκη, από το «προσκύνημα των κυμάτων» του Α. Παπαδιαμάντη.
Όρμοι κρυφοί και φανεροί, παρθένες παραλίες, κρυστάλλινα πρασινογάλαζα νερά. Σπάνια δάση, εύθραυστοι οικότοποι, είδη φυτών και ζώων που ζουν ανενόχλητα στο νησί εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, ερείπια μνημείων προϊστορικής και ιστορικής εποχής, όλα λιάζονται στην αγκαλιά της θάλασσας του Λιβυκού από τις ακτίνες του ελληνικού ήλιου.
Το νησάκι Χρυσή δε είναι τίποτα άλλο από την φύση: ανόθευτη, «ομιλούσα», μυστηριακή.

Χάρτης Περιοχής
Νομός Λασιθίου