ΚΡΗΤΗ: ΧΑΝΙΑ - Νομός Χανίων

Γενικά

Η πόλη των Χανίων αποτελείται από την παλιά και την νέα πόλη. Είναι το διοικητικό κέντρο του ομώνυμου νομού Χανίων του δυτικότερου της Κρήτης.

Η παλιά πόλη χτίστηκε τον 13ο αιώνα από τους Ενετούς στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας. Στην παλιά πόλη θα δείτε το εντυπωσιακό παλιό βενετσιάνικο λιμάνι και τον φάρο του, του 16ου αιώνα που ανακατασκευάστηκε από Αιγυπτίους τον 19ο αιώνα και λειτουργεί άψογα ως σήμερα. Το Φρούριο Φιρκάς που επί Ενετοκρατίας προστάτευε την είσοδο του λιμανιού. Τον Δεκέμβριο του 1913 υψώθηκε η ελληνική σημαία ως επισφράγισμα της ένωσης της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Την εβραϊκή συνοικία με την συναγωγή και τα βενετικά αρχοντικά. Το Μεγάλο Αρσενάλι που στεγάζει το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου και είναι το μεγαλύτερο από τα επτά θολοσκέπαστα βενετσιάνικα νεώρια. Ο τουρκομαχαλάς της Σπλάτζιας με τον μιναρέ του Αχμέτ Αγά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου που είχε μετατραπεί σε τζαμί από του Τούρκους.
Η πλατεία Σαντριβάνι, που συγκέντρωνε τον πνευματικό και καλλιτεχνικό κόσμο της Κρήτης στα φιλόξενα στέκια της. Η εκκλησία Σαν Σαλβατόρε που στεγάζει τη Βυζαντινή συλλογή. Στην αριστοκρατική συνοικία Χαλεπά όπου έμενε ο πρίγκηπας Γεώργιος αλλά και το σπίτι του Ελευθέριου Βενιζέλου στην ίδια περιοχή. Στον λόφο Καστέλι όπου βρίσκονταν η ακρόπολη της αρχαίας Κυδωνίας ανακάλυψαν κεραμικά από την Νεολιθική ως την Ρωμαική περίοδο.

Η νέα πόλη που απλώνεται γύρω από την παλιά έχει πολύ καλή ρυμοτομία και είναι λειτουργική για τους κατοίκους της.


Χάρτης Περιοχής
Νομός Χανίων